Cale de navigare

Stabilitate şi creştere economică - un plan în cinci puncte - 20/10/2011

Femeie desenând un grafic care ilustrează creşterea economică © iStockphoto

Foaia de parcurs prezentată de Comisie stabileşte agenda reuniunii din 23 octombrie a şefilor de state şi de guvern din Europa.

Planul prevede luarea unor măsuri decisive în cinci domenii: sprijinirea Greciei, stabilizarea zonei euro, consolidarea sistemului bancar, politicile de stimulare a creşterii şi guvernanţa economică.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care va încerca să obţină acordul asupra acestor cinci puncte la reuniunea din 23 octombrie, a declarat: „Numai astfel ne vom putea convinge cetăţenii, partenerii globali şi pieţele că avem soluţii pe măsura provocărilor cu care se confruntă economiile noastre.”

Foaia de parcurs pe scurt:

Grecia

Liderii UE trebuie să înlăture îndoielile legate de viabilitatea economică a Greciei.

Comisia a coordonat deja accordarea de împrumuturi bilaterale Greciei în valoare de 110 miliarde de euro, puse la dispoziţie de alte state membre şi de FMI. Împrumuturile sunt acordate în tranşe. Administrarea rapidă a celei de-a şasea tranşe va contribui la risipirea îngrijorărilor legate de economia Greciei.

Ultima tranşă este prevăzută pentru iunie 2013, iar Comisia le cere acum ţărilor UE să cadă la un acord privind un al doilea plan, care să implice atât sectoarul public cât şi pe cel privat.

Controlarea crizei

Deciziile luate în martie şi iulie au sporit atât capacitatea de împrumut a UE, care a ajuns la 440 de miliarde de euro, cât şi flexibilitatea Fondului european de stabilitate financiară English , prin care UE poate acorda asistenţă financiară ţărilor din zona euro care se confruntă cu probleme. Comisia solicită ca aceste decizii să fie puse în aplicare cât mai curând.

Bănci

Numai o abordare coordonată poate consolida băncile din Europa. UE a modificat deja sistemul de supraveghere a activităţii bancare. Noile norme impun majorarea fondurilor proprii deţinute de bănci, abordează problema practicilor riscante de resecuritizare, garantează că politicile salariale nu încurajează asumarea unor riscuri excesive şi asigură o mai bună protecţie depozitelor bancare ale cetăţenilor.

Foaia de parcurs prevede consolidarea sistemului bancar prin recapitalizare. Băncile ar trebui să utilizeze în primul rând surse private de capital, urmând ca, la nevoie, guvernele naţionale să le acorde sprijin.

Politicile de creştere

Deşi s-a convenit asupra unui număr de politici menite să favorizeze creşterea economică, nu toate au fost puse în aplicare. De exemplu, statele membre trebuie să înlăture obstacolele care împiedică realizarea de tranzacţii comerciale în sectorul serviciilor. Aplicarea integrală a Acordului de liber schimb cu Coreea va stimula creşterea şi va accelera adoptarea deciziilor privind brevetul european, simplificarea obligaţiilor contabile în cazul întreprinderilor mici, economiile de energie etc.

Guvernanţa economică

Foaia de parcurs încearcă să integreze iniţiative precum Mecanismul european de stabilitate English (en) şi Pactul de stabilitate şi creştere English (en) într-un singur sistem de guvernanţă economică. În acest fel, Comisia sau Consiliul va putea să intervină în elaborarea bugetelor naţionale şi să monitorizeze execuţia acestora.

Nici cetăţenii obişnuiţi nu au fost uitaţi. UE a stabilit obiective pentru a scoate din sărăcie cel puţin 20 de milioane de persoane şi pentru a creşte gradul de ocupare a forţei de muncă şi numărul celor care îşi finalizează studiile.

Rezultatele dezbaterilor pe marginea acestor puncte vor fi analizate la reuniunea G20 din 3-4 noiembrie.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile