Navigációs útvonal

Ötpontos terv az európai stabilitásért és növekedésért - 20/10/2011

Növekedést jelző grafikont rajzoló nő © iStockphoto

Az európai állam- és kormányfők október 23-i gazdasági ülésének témáját az Európai Bizottság ütemtervében szereplő pontok jelentik majd.

Görögország gazdasági helyzete, az euró stabilitása, a bankszféra, a gazdasági növekedést ösztönző szakpolitikák, valamint a gazdasági kormányzás – ezen az öt kiemelt területen szorgalmaz határozott fellépést új tervében Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt) az Európai Bizottság.

José Manuel Barroso reményének adott hangot, hogy október 23-i találkozójukon az uniós országok állam- és kormányfői egyetértésre jutnak az öt kérdéskört illetően. A Bizottság elnöke hangsúlyozta: „Csakis így tudjuk majd meggyőzni az európai polgárokat, globális partnereinket és a piacokat arról, hogy megoldással tudunk szolgálni azokra a gazdasági kihívásokra, melyekkel napjainkban mindnyájunknak szembe kell néznünk.”

Az ütemterv a következő tennivalókat vázolja fel az öt területen:

Görögország

Az uniós vezetőknek el kell oszlatniuk a görög gazdaság fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat.

Az Európai Bizottság már most is tevékeny szerepet játszik ebben azáltal, hogy összehangolja az uniós tagországok és a Nemzetközi Valutaalap által kétoldalú kölcsönök formájában biztosított pénzügyi segítséget, melynek összértéke 110 milliárd eurót tesz ki. A kölcsönök folyósítása részletekben történik. Ha Görögország gyorsan hozzájut a hatodik részlethez, az segít majd elűzni a görög gazdasági helyzettel kapcsolatos félelmeket.

Az utolsó részletet a tervek szerint 2013 júniusában kapja meg Görögország. Az Európai Bizottság azt indítványozza, hogy az uniós tagországok dolgozzanak ki egy olyan újabb pénzügyi tervet, mely a közszféra és a magánszektor együttes szerepvállalására épít.

Válságkezelés

Az EU döntéseket hozott márciusban és júliusban annak érdekében, hogy javuljon az Unió hitelnyújtási képessége (440 milliárd euró), az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz English révén pedig a korábbiaknál rugalmasabban lehessen pénzügyi segítséget biztosítani az euróövezet nehézségekkel küzdő tagjainak. A Bizottság azt szorgalmazza, hogy ezeknek a döntéseknek a végrehajtására minél előbb kerüljön sor.

Bankok

Az európai bankok helyzetét csakis összehangolt intézkedések révén lehet megszilárdítani. A közelmúltban az EU átalakította a bankfelügyeleti rendszert. Az új szabályok javítják a bankbetétetek védelmét, előírják, hogy a bankoknak növelniük kell tőkealapjukat, megakadályozzák, hogy a javadalmazási politika túlzott kockázatvállalásra bátorítsa a pénzügyi szektorban dolgozókat, és kitérnek az újra-értékpapírosítással kapcsolatos veszélyekre.

Az ütemtervben célként szerepel a bankrendszer megerősítése, ennek eszközét a dokumentum a feltőkésítésben határozza meg. A bankoknak ehhez első körben magántőkét kell felhasználniuk, de szükség esetén a tagállamok kormányai is támogatást nyújthatnak a cél megvalósításához.

Növekedésösztönző szakpolitikai intézkedések

Számos növekedésösztönző szakpolitikai eszközről született megállapodás, de a megvalósítás egyes esetekben még várat magára. Az EU-tagállamoknak további lépéseket kell például tenniük annak érdekében, hogy a szolgáltatási ágazatban elhárítsák a kereskedelmet hátráltató akadályokat. A Koreával megkötött szabadkereskedelmi megállapodás teljes körű végrehajtása éppúgy lendületet ad majd a növekedésnek, mint a döntéshozatal felgyorsítása egyes szakpolitikai területeken. Példaként említhető a kisvállalkozások számviteli kötelezettségeinek egyszerűsítése, valamint az európai szabadalom és az energiatakarékosság kérdése.

Gazdasági kormányzás

Az ütemterv egyetlen gazdaságirányítási rendszerbe hivatott beépíteni az európai stabilitási mechanizmust English (en) , a stabilitási és növekedési paktumot English (en) és a más hasonló kezdeményezéseket. Ennek révén ugyanis a Bizottság és a Tanács be tud majd kapcsolódni a tagállami költségvetések elkészítésébe, és nyomon tudja követni végrehajtásukat.

Az ütemterv az egyszerű emberekről sem feledkezik el. Az EU arra törekszik, hogy 20 millió fővel csökkenjen a szegénységben élők száma, bővüljön a foglalkoztatás, és a jelenleginél több európai polgár részesüljön oktatásban.

Az állam- és kormányfők találkozójukon megvitatják a fenti pontokat. Megbeszéléseik eredményét a G20-ak csoportja is áttekinti majd november 3–4-i ülésén.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek