Cale de navigare

Potrivit previziunilor economice intermediare, economia europeană stagnează - 19/09/2011

Mâini ţinând un binoclu deasupra unui grafic © istock/RBFried

Până la sfârşitul lui 2011, creşterea economică va fi foarte lentă din cauza crizei datoriei suverane şi a perturbărilor de pe piaţa financiară.

Ritmul de creştere economică înregistrează o scădere în UE şi în zona euro, precizează Comisia în evaluarea sa English pentru a doua jumătate a anului.

Se estimează că până la sfârşitul lui 2011, PIB-ul va rămâne la un nivel redus. Potrivit previziunilor pentru cele mai mari şapte state membre, în trimestrul al treilea, PIB-ul va creşte cu doar 0,2% atât la nivelul UE, cât şi la nivelul zonei euro şi cu 0,2% şi respectiv 0,1% în trimestrul al patrulea.

Aceste previziuni sunt influenţate de mai mulţi factori, printre care declinul pieţelor mondiale, care a determinat scăderea exporturilor UE şi reducerea consumului pe plan intern.

Problemele de pe pieţele financiare şi criza datoriilor cu care se confruntă unele ţări din zona euro au contribuit la scăderea încrederii şi, în consecinţă, la creşterea costurilor de investiţii pentru întreprinderi.

Nesiguranţa şi preocupările legate de criza datoriilor sugerează că perioada de creştere economică lentă se va prelungi în UE mai mult decât estimase Comisia în previziunile DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski din primăvară.

Inflaţia va scădea treptat

Se aşteaptă ca ritmul de creştere a inflaţiei să încetinească treptat ca urmare a scăderii preţurilor la produsele de bază, a reducerii cererii la nivel mondial şi a creşterilor salariale moderate. Totuşi, se va menţine la peste 2% până la sfârşitul anului 2011.

Creşterea anuală

Deoarece în primul trimestru al anului creşterea economică a fost substanţială, se estimează că la nivelul UE creşterea înregistrată în 2011 va fi de 1,7%, iar la nivelul zonei euro de 1,6%.

Comisia Europeană publică previziuni economice de patru ori pe an. Previziunile de primăvară şi de toamnă prezintă informaţii complete despre creşterea economică, inflaţie, ocuparea forţei de muncă, deficitul şi datoria publică pentru toate statele membre şi câteva ţări din afara UE.

În februarie şi septembrie, Comisia publică previziunile intermediare, care se axează pe evoluţia înregistrată de la ultimele previziuni şi se referă numai la principalele economii ale UE.

Previziunile pentru perioada următoare referitoare la totalitatea statelor membre vor fi prezentate în luna noiembrie.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile