Kruimelpad

Tussentijdse prognose: economisch herstel stokt - 19/09/2011

Handen met verrekijker op tafel met staafdiagram © istock/RBFried

Het ziet ernaar uit dat de groei in de EU eind 2011 nagenoeg tot stilstand komt door de staatsschuldencrisis en de onrust op de financiële markt.

De economische groei in de EU en in de eurozone vertraagt, aldus de Commissie in haar nieuwste prognoses English voor de tweede helft van dit jaar.

Verwacht wordt nu dat het bbp van de EU in de tweede helft van 2011 nog maar matig zal groeien. Uitgaande van de zeven grootste landen zal het bbp in het derde kwartaal zowel in de EU als in de eurozone nog maar 0,2% groeien, en in het laatste kwartaal in de EU 0,2% en de in de eurozone nog maar 0,1%.

Onder andere de verzwakte internationale markten spelen een rol, omdat daardoor bijvoorbeeld de EU-uitvoer is gedaald, maar ook afnemende binnenlandse consumptie heeft de verwachtingen beïnvloed.

Verder wordt het vertrouwen ondermijnd door de aanhoudende problemen op de financiële markten en de schuldencrisis in sommige eurolanden. Bovendien stijgen hierdoor de investeringskosten voor bedrijven.

Al deze onzekerheid doet vermoeden dat de EU aan de vooravond staat van een periode van zwakke groei, een periode die wel eens langer en somberder zou kunnen zijn dan de Commissie in haar voorjaarsprognose DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski vermoedde.

Inflatie geleidelijk minder

De inflatie zal door de daling van de grondstoffenprijzen de geringe vraag op de wereldmarkt en de loonmatiging wel afnemen, maar blijft volgens de vooruitzichten tot eind 2011 boven de 2%.

Groei over het hele jaar

Gezien de sterke groei in het eerste kwartaal van 2011 komt het bbp op jaarbasis waarschijnlijk toch nog 1,7% hoger uit voor de EU en 1,6% hoger voor de eurozone.

De Commissie publiceert vier keer per jaar economische vooruitzichten. In voor- en najaar wordt uitgebreid ingegaan op de groei, de inflatie, het overheidstekort en de overheidsschuld in alle EU-landen en een aantal niet-EU-landen.

In de minder uitgebreide tussentijdse vooruitzichten, die normaal in februari en september uitkomen, wordt alleen gekeken naar nieuwe ontwikkelingen van de grootste economieën ten opzichte van de voorgaande vooruitzichten.

De volgende prognose, met aandacht voor alle EU-landen en de langetermijnvooruitzichten, verschijnt in november.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links