Navigációs útvonal

Időközi gazdasági előrejelzés: megtorpan a fellendülés - 19/09/2011

Oszlopgrafikont ábrázoló papír, rajta távcsőt tartó kéz © istock/RBFried

A várakozások szerint az EU gazdasági növekedése 2011 végére szinte teljesen leáll az államadósság-válság és a pénzpiaci zavarok következtében.

Szeptember 15-én közzétett legújabb gazdasági előrejelzésében English az Európai Bizottság azt valószínűsíti, hogy a gazdasági növekedés az Európai Unióban és azon belül az euróövezetben is lassulni fog 2011 második felében.

A várakozások szerint az év hátralevő részében a GDP növekedése is mérsékelt lesz. A hét legnagyobb uniós tagállam kilátásait alapul véve az előrejelzés szerint arra lehet számítani, hogy a bruttó hazai termék az Európai Unióban csak 0,2%-kal fog bővülni 2011 második félévében, ami pedig az eurózónát illeti, a jelentés 0,2%-os GDP-növekedést prognosztizál a harmadik, és mindössze 0,1%-os növekedést a negyedik negyedévre.

A kilátásokat számos tényező befolyásolja, köztük a globális piacok gyengülése, ami kedvezőtlenül hatott az uniós kivitelre, valamint a belföldi fogyasztás visszaesése.

A pénzügyi piacok működése terén továbbra is fennálló zavarok és az euróövezet egyes országait sújtó adósságválság is hozzájárult a bizalom gyengüléséhez, a bizalomvesztés pedig a vállalkozások befektetési költségeinek megugrásához vezetett.

A piaci bizonytalanságok és az adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak arra engednek következtetni, hogy a gazdasági növekedés erőtlenebb lesz, mint ahogy azt a Bizottság tavasszal közzétett előrejelzésében DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski valószínűsítette, és hogy a gyenge növekedéssel a vártnál hosszabb ideig kell számolni.

Fokozatosan csökkenő infláció

A nyersanyagárak csökkenésének, a globális kereslet gyengülésének és a bérek kismértékű növekedésének köszönhetően az infláció várhatóan fokozatos lassulni fog, de valószínűleg továbbra is 2% felett marad 2011 végéig.

Éves növekedés

Mivel 2011 első negyedéve erőteljes növekedést hozott, az Európai Unió egészében 1,7%-os, az euróövezetben pedig 1,6%-os GDP-növekedés várható éves szinten.

Az Európai Bizottság évente négy alkalommal tesz közzé gazdasági előrejelzést. A tavaszi és őszi átfogó előrejelzések a gazdasági növekedés, az infláció, a foglalkoztatás, az államháztartási hiány és az államadósság várható alakulását elemzik az összes EU-tagállam és néhány nem uniós ország vonatkozásában.

A kisebb terjedelmű időközi előrejelzések - melyek rendszerint februárban és szeptemberben látnak napvilágot - csak a legnagyobb gazdaságokra vonatkozóan tekintik át az előző előrejelzés megjelenése óta végbement fejleményeket.

A következő átfogó - azaz az EU-tagországok mindegyikére vonatkozó, és hosszabb távra szóló - előrejelzést novemberben teszi közzé a Bizottság.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek