Navigointipolku

Talouden elpyminen pysähtymässä - 19/09/2011

Kädet pitelevät kiikareita pöydällä pylväsdiagrammin päällä © istock/RBFried

EU:n talouden kasvun ennustetaan lähes pysähtyvän vuoden 2011 loppuun mennessä julkisen talouden velkakriisin ja rahoitusmarkkinoiden häiriöiden vuoksi.

EU:n ja euroalueen talouskasvu hidastuu, arvioi Euroopan komissio loppuvuotta koskevassa tuoreessa ennusteessaan English .

EU:n bruttokansantuotteen kasvun odotetaan laantuvan vuoden 2011 loppupuoliskolla. Seitsemän suurimman EU-maan talousnäkymien perusteella BKT:n arvioidaan vuoden kolmantena neljänneksenä kasvavan vain 0,2 prosenttia sekä EU:ssa että euroalueella ja viimeisenä neljänneksenä 0,2 prosenttia EU:ssa ja 0,1 prosenttia euroalueella.

Näkymien taustalla on useita tekijöitä: maailmanmarkkinoiden tilan heikkeneminen ja siitä johtuvat EU-viennin ongelmat sekä kotimarkkinoiden kulutuksen lasku.

Rahoitusmarkkinoiden ongelmien jatkuminen ja eräiden euromaiden velkakriisi ovat myös horjuttaneet luottamusta kasvuun, minkä myötä myös yritysten investointikustannukset ovat lisääntyneet.

Markkinoiden epävarmuus ja velkakriisi antavat aihetta uskoa, että EU:n talouskasvu heikkenee vakavammin ja pidemmäksi aikaa kuin mitä komissio keväällä antamassaan kattavammassa ennusteessa DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski arvioi.

Inflaatio hellittää

Inflaation odotetaan asteittain hidastuvan, kun hinnat laskevat, maailmanmarkkinoiden kysyntä heikkenee ja palkkojen nousu pysyy kohtuullisena. Se pysynee vuoden 2011 lopussa kuitenkin yli 2 prosentissa.

Vuoden kasvuennuste

Vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen hyvät kasvulukemat tasoittavat vuotuisen BKT:n kasvun lukemia niin, että niiden arvioidaan saavuttavan 1,7 prosenttia koko EU:ssa ja 1,6 prosentia euroalueella.

Komissio julkaisee talousennusteita neljä kertaa vuodessa. Kevään ja syksyn laajoissa ennusteissa arvioidaan kasvua, inflaatiota, työllisyyttä ja julkisen talouden alijäämää sekä valtionvelkaa kaikissa EU-maissa ja monessa EU:n ulkopuolisessa maassa.

Väliennusteissa, jotka julkaistaan tavallisesti helmikuussa ja syyskuussa, tarkastellaan edellisen ennusteen jälkeistä kehitystä suurimmissa talouksissa.

Seuraava kaikki EU-maat kattava pidempiaikainen ennuste julkaistaan marraskuussa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä