Навигационна пътека

Междинна икономическа прогноза: възстановяването се забавя - 19/09/2011

Ръце държат бинокъл върху стълбовидна графика © istock/RBFried

Очаква се растежът в ЕС почти да спре до края на 2011 г. поради кризата с държавните дългове и сътресенията на финансовите пазари.

Икономическият растеж в ЕС и в еврозоната се забавя според последната оценка English на Комисията за втората половина на годината.

Очаква се растежът на БВП в ЕС през второто шестмесечие на 2011 г. почти да спре. Въз основа на прогнозата за седемте най-големи страни от Съюза през третото тримесечие БВП ще нарасне само с 0,2 % в ЕС и в еврозоната и с 0,2 % в ЕС и 0,1 % в еврозоната през четвъртото.

Тази перспектива е повлияна от редица фактори, включително отслабването на световните пазари, което се отразява отрицателно на износа на ЕС, и намаляващото вътрешно потребление.

Продължаващите проблеми на финансовите пазари и дълговата криза в някои страни от еврозоната също така подкопаха доверието, водейки до увеличаване на инвестиционните разходи на предприятията.

Пазарната несигурност и загрижеността относно дълговата криза предполагат период на слаб растеж в ЕС, който ще бъде по-дълъг и по-сериозен от предвидения в пълната прогноза DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski на Комисията от изминалата пролет.

Постепенно успокояване на инфлацията

Според прогнозите инфлацията постепенно ще намалее поради по-ниските цени на суровините, по-слабото световно търсене и умереното нарастване на заплатите, но се очаква тя да се задържи над 2 % до края на 2011 г.

Растеж за годината

Тъй като растежът бе силен през първото тримесечие на 2011 г., годишният растеж на БВП се очаква да възлезе на 1,7 % за ЕС и 1,6 % за еврозоната.

Комисията публикува икономически прогнози четири пъти в годината. В подробните пролетни и есенни прогнози се включват растежът, инфлацията, безработицата и публичните бюджетни дефицити и дългове във всички страни от ЕС и в някои държави извън Съюза.

В по-малките междинни прогнози - публикувани обикновено през февруари и септември - се прави преглед на промените, настъпили след предходната прогноза, но само в най-големите икономики.

Следващата прогноза, която ще е по-дългосрочна и ще обхващаща всички страни от ЕС, ще бъде публикувана през ноември.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки