Navigációs útvonal

A gazdaság helyreállításának uniós programja - 08/06/2011

Euró-puzzle-t összerakó emberek © iStock/lonely snail design

Az ajánlások útmutatást nyújtanak az Európai Unió 27 országának 2011-2012-es állami költségvetésére és gazdaságpolitikájára vonatkozóan.

A Bizottság ajánlásaiban olyan intézkedéseket javasolt, melyeket az uniós tagországok mindegyikének meg kell hoznia annak érdekében, hogy ösztönözzék a gazdasági növekedést, több munkahelyet hozzanak létre, és egyensúlyban tartsák államháztartásukat.

Az ajánlások a Bizottság által kidolgozott válaszok a tagországok kormányainak azon terveire, amelyeket a tagállamok az év folyamán korábban nyújtottak be. A tervekben azt vázolták fel, hogyan kívánják megvalósítani a közös uniós gazdasági célokat.

Összességében elmondható, hogy a tagállami tervek tükrözik a 27 tagország kormánya által jóváhagyott prioritásokat. Ha a tagországok a terveknek megfelelően járnak el, az Unió jó úton halad majd afelé, hogy elérje céljait az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásával, a megújuló energiával, és az iskolai lemorzsolódás visszaszorításával kapcsolatban.

Ennek ellenére néhány stratégia jelenlegi formájában nem eléggé nagyívű, és nem biztosítja a célok megvalósítását, ezért módosításokra van szükség. Mások pedig nem tartalmaznak elég részletet azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kívánják elérni a közös célokat.

A célkitűzések megvalósítása

Az ajánlásokban English a Bizottság felszólítja a tagországokat, hogy:

  • fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy elérjék az uniós célkitűzéseket a foglalkoztatás, a kutatás és fejlesztés, az energiahatékonyság, a felsőoktatás és a szegénység visszaszorítása terén;
  • tegyenek többet az adósságok, illetve a kiadások és az adóbevételek közötti rés csökkentéséért, hogy nemzeti költségvetésük összhangba kerüljön az Unió céljaival;
  • a nyugdíjkorhatár megemelésével, a korengedményes nyugdíjbavonulást biztosító lehetőségek csökkentésével, valamint a gyermekgondozáshoz való hozzáférés javításával biztosítsák az aktív foglalkoztatottság magas szintjét;
  • lépjenek fel a strukturális munkanélküliség ellen, és segítsék elő, hogy a kiszolgáltatott társadalmi csoportok (nők, idősebb munkavállalók) könnyebben bejussanak a munkaerő-piacra;
  • csökkentsék a fiatalkori munkanélküliséget és azon tanulók számát, akik idő előtt fejezik be tanulmányaikat - a cél érdekében szükség esetén reformálják meg a munkaszerződéseket, és szorosan kapcsolják össze az oktatást és a foglalkoztatást.

Az ajánlások részét képezik az első "európai szemeszternek" - annak a hat hónapig tartó és évente ismétlődő ciklusnak, amelynek során az uniós kormányok élénk információcserét folytatnak egymással, miközben kidolgozzák költségvetésüket és gazdaságpolitikájukat.

A "szemeszter" részeként az Európai Bizottság általános ajánlásokat is megfogalmazott az euróövezet számára English .

A szemeszter lezárása

Az Európai Tanács június 23-án és 24-én ül össze, hogy megvitassa az ajánlásokat, majd júliusban ismét, hogy hivatalosan is elfogadja azokat. Ezek után már a tagállamok feladata lesz, hogy a Bizottság által megfogalmazott ajánlásokat beépítsék 2011-12-es nemzeti költségvetésükbe.

Ezt követően a szakértői felülvizsgálat keretében az Európai Bizottság és az uniós országok nyomon fogják követni, hogy az egyes tagországok hogyan hajtják végre a javasolt intézkedéseket.

További információk az európai szemeszterről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek