Navigacijska pot

Gospodarska napoved: stabilno okrevanje v EU - 13/05/2011

Pešci na polni ulici © Thinkstock.com

Evropsko gospodarsko naj bi še naprej postopoma okrevalo: stopnja rasti naj bi leta 2011 dosegla 1,75 %.

Gospodarstvo EU bo zanesljivo še naprej postopno okrevalo, napoved za leto 2011 pa je nekoliko bolj optimistična kot prejšnjo jesen. Bruto domači proizvod naj bi se letos povečal za 1,75 %, leta 2012 pa za skoraj 2 %.

Pozitivnejša napoved je posledica boljših obetov za svetovno gospodarstvo in pozitivnega vzdušja v evropskem poslovnem svetu.

Inflacija sicer raste hitreje kot BDP, brezposelnost pa se zmanjšuje počasneje.

Cene blaga krive za inflacijo

Rast inflacije je posledica dviga cen osnovnega blaga, ki je eden od najpomembnejših novih izzivov, s katerimi se od jeseni spopada EU. Inflacija naj bi letos v povprečju znašala 3 % v EU in 2,5 % v območju evra, leta 2012 pa naj bi padla na 2 % oziroma 1,75 %.

V naslednjih 18 mesecih naj bi se počasi izboljšale tudi razmere na trgu dela. Stopnja brezposelnosti naj bi leta 2012 padla za samo 0,25 odstotne točke na približno 9,25 %.

Javnofinančne razmere se izboljšujejo, proračunski primanjkljaj naj bi v EU leta 2012 znašal približno 3,75 % BDP. Vendar pa se napovedi za posamezne države članice precej razlikujejo.

Evropska komisija objavi gospodarsko napoved štirikrat na leto. Izčrpna spomladanska in jesenska napoved zajema gospodarsko rast, inflacijo, zaposlenost ter javnofinančni primanjkljaj in dolg za vse države članice EU ter za več držav zunaj EU.

Manj obsežne vmesne napovedi izidejo navadno februarja in septembra samo za največja gospodarstva ter prinašajo pregled dogajanja in popravke glede na prejšnjo napoved.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave