Cale de navigare

Previziunile de primăvară: semne bune pentru economia UE - 13/05/2011

Pietoni pe o stradă aglomerată © Thinkstock.com

Previziunile economice arată o creştere de circa 1¾% în 2011.

Economia UE este sub bune auspicii, perspectivele de creştere pentru 2011 fiind puţin mai optimiste decât previziunile din toamna lui 2010. În 2011, se estimează că PIB-ul UE va creşte cu aproximativ 1¾%, urmând ca în 2012 să se apropie de pragul de 2%.

Această perspectivă se bazează pe previziuni de creştere a economiei la nivel global şi pe reacţia favorabilă a întreprinderilor din UE.

Însă inflaţia creşte mai repede decât PIB-ul, în timp ce rata şomajului se reduce uşor.

Accentuarea inflaţiei, ca urmare a creşterii preţurilor la produsele de bază

Evoluţia inflaţiei reflectă creşterea preţurilor la produsele de bază, aceasta fiind una dintre provocările majore cu care se confruntă economia UE începând din toamna anului trecut. Pentru 2011, se preconizează o rată a inflaţiei de circa 3% la nivelul UE şi de 2½% în zona euro, urmând ca în 2012 cifrele să scadă la 2% şi, respectiv, 1¾%.

Condiţiile de pe piaţa muncii se vor îmbunătăţi pe parcursul următoarelor 18 luni. Rata şomajului ar trebui să scadă cu numai un sfert de punct procentual, atingând un nivel de 9¼% în 2012.

Finanţele publice se îmbunătăţesc - se estimează că până în 2012 deficitul bugetar se va reduce până la circa 3¾% din PIB. Însă situaţia va fi în continuare diferită de la o ţară la alta.

Comisia Europeană publică previziuni economice de patru ori pe an. Previziunile de primăvară şi de toamnă prezintă informaţii complete despre creşterea economică, inflaţie, ocuparea forţei de muncă, deficitul şi datoria publică pentru toate statele membre şi câteva ţări din afara UE.

În februarie şi septembrie, Comisia publică previziunile intermediare, care se axează pe evoluţia înregistrată de la ultimele previziuni şi se referă numai la principalele economii ale UE.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile