Kruimelpad

Economische voorjaarsprognoses: Europees herstel houdt aan - 13/05/2011

Voetgangers in een drukke straat © Thinkstock.com

De economie blijft zich langzaamaan herstellen en zal in 2011 ongeveer 1,75% groeien.

Het ziet ernaar uit dat de economie van de EU zich zal blijven herstellen. De vooruitzichten voor de rest van 2011 zijn inmiddels iets beter dan afgelopen najaar. Verwacht wordt dat het bruto binnenlands product dit jaar met zo'n 1,75% en in 2012 met bijna 2% zal groeien.

Dit beeld wordt versterkt door de betere vooruitzichten voor de wereldeconomie en het algemene optimisme bij ondernemers in de EU.

De inflatie stijgt echter sneller dan het bbp en de werkloosheid daalt langzamer.

Grondstoffenprijzen werken inflatie in de hand

De toenemende inflatie hangt samen met de stijging van de grondstoffenprijzen, een van de grootste problemen die sinds vorig najaar zijn opgedoken. De inflatie komt dit jaar waarschijnlijk uit op gemiddeld bijna 3% in de EU en 2,5% in de eurozone, om pas in 2012 weer langzaam te zakken tot respectievelijk 2% en 1,75%.

Op de arbeidsmarkt zal de situatie de komende anderhalf jaar langzaam verbeteren. De werkloosheid zal volgens de verwachtingen met een kwart procentpunt dalen tot zo'n 9,25% in 2012.

De overheidsfinanciën worden gezonder: het begrotingstekort zal tegen 2012 dalen tot zo'n 3,75% van het bbp. Maar de vooruitzichten blijven sterk variëren van land tot land.

De Commissie publiceert vier keer per jaar economische vooruitzichten. In voor- en najaar wordt uitgebreid ingegaan op de groei, de inflatie, het overheidstekort en de overheidsschuld in alle EU-landen en een aantal niet-EU-landen.

In de minder uitgebreide tussentijdse vooruitzichten, die normaal in februari en september uitkomen, wordt alleen gekeken naar nieuwe ontwikkelingen van de grootste economieën ten opzichte van de voorgaande vooruitzichten.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links