Navigációs útvonal

Tavaszi gazdasági előrejelzés: folytatódik a fellendülés Európában - 13/05/2011

Gyalogosok egy zsúfolt sétálóutcán © Thinkstock.com

Az EU gazdasága 2011-ben várhatóan tovább erősödik, és folytatódik a fokozatos gazdasági fellendülés. A növekedés idén 1,75% körül fog alakulni.

A most közzétett előrejelzés szerint az Unióban folytatódik a fokozatos gazdasági fellendülés, és a kilátások 2011-re valamivel jobbak a tavaly ősszel előrejelzett értékeknél. A bruttó hazai termék idén várhatóan 1,75%-kal, 2012-ben pedig majdnem 2%-kal növekszik.

Ezt a kilátást valószínűsíti a javuló világgazdasági helyzet és az európai üzleti szférában uralkodó optimista légkör is.

Az infláció azonban gyorsabban növekedik, mint a GDP, a munkanélküliség pedig a vártnál lassabban csökken.

A nyersanyagárak növekedése miatt emelkedik az infláció

Az infláció emelkedése főként a nyersanyagárak növekedésével magyarázható. Ez a jelenség az egyik legjelentősebb új kihívás tavaly ősz óta. Az infláció átlagos értéke idén a becslések szerint uniós szinten megközelíti majd a 3%-ot, az euróövezetben pedig a 2,5%-ot, ám jövőre 2%-ra, illetve 1,75%-ra mérséklődik.

A munkaerőpiaci helyzet az előrejelzés szerint a következő másfél évben lassan javulni fog. A munkanélküliségi ráta várhatóan csupán 0,25 százalékponttal esik, és 2012-ben 9,25% körül alakul majd.

Az államháztartások helyzete javul, az államháztartási hiány 2010-re valószínűleg a GDP mintegy 3,75%-ára esik vissza. Az EU-országok kilátásai azonban továbbra is jelentős mértékben eltérnek egymástól.

Az Európai Bizottság évente négy alkalommal tesz közzé gazdasági előrejelzést. A tavaszi és őszi átfogó előrejelzések a gazdasági növekedés, az infláció, a foglalkoztatás, az államháztartási hiány és az államadósság várható alakulását elemzik az összes EU-tagállam és néhány nem uniós ország vonatkozásában.

A kisebb terjedelmű időközi előrejelzések - melyek rendszerint februárban és szeptemberben látnak napvilágot - csak a legnagyobb gazdaságokra vonatkozóan tekintik át azokat a fejleményeket, amelyek az előző előrejelzés megjelenése óta végbementek.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek