Navigointipolku

Kevään talousennuste: elpyminen jatkuu - 13/05/2011

Jalankulkijoita ruuhkaisella kadulla © Thinkstock.com

EU:n talous jatkaa elpymistään ja BKT:n ennakoidaan kasvavan noin 1¾ prosenttia tänä vuonna.

EU:n talous jatkaa elpymistään ja vuoden 2011 ennusteet näyttävät jonkin verran paremmilta kuin syksyllä arvioitiin. BKT:n ennakoidaan kasvavan noin 1¾ prosenttia tänä vuonna ja lähes 2 prosenttia vuonna 2012.

Näitä näkymiä tukevat maailmantalouden näkymien parantuminen ja yleinen optimismi EU:n yritysmaailmassa.

Inflaatio kuitenkin kiihtyy BKT:n kasvua nopeammin, ja työttömyyden ennustetaan laskevan odotettua hitaammin.

Hyödykkeiden hinnat kiihdyttävät inflaatiota

Inflaatio kiihtyy hyödykkeiden hintojen nousun vuoksi. Tämä on yksi keskeisistä uusista haasteista, jotka ovat ilmaantuneet syksyn 2010 talousennusteen jälkeen. Kuluttajahintainflaation ennustetaan olevan keskimäärin lähes 3 prosenttia EU:ssa ja 2½ prosenttia euroalueella tänä vuonna, minkä jälkeen se supistuu vuonna 2012 noin 2 prosenttiin EU:ssa ja 1¾ prosenttiin euroalueella.

Työmarkkinaolosuhteiden odotetaan hitaasti paranevan seuraavan puolentoista vuoden aikana. Työttömyysasteen ennustetaan laskevan EU:ssa ¼ prosenttiyksikköä 9¼ prosenttiin vuonna 2012.

Julkinen talous kohenee ja alijäämän odotetaan supistuvan noin 3¾ prosenttiin suhteessa BKT:hen viimeistään vuonna 2012. Näkymät ovat kuitenkin hyvin erilaisia eri jäsenmaissa.

Komissio julkaisee talousennusteita neljä kertaa vuodessa. Kevään ja syksyn laajat ennusteet ennakoivat kasvua, inflaatiota, työllisyyttä ja julkisen talouden alijäämää sekä valtionvelkaa kaikissa EU-maissa ja monessa EU:n ulkopuolisessa maassa.

Väliennusteissa, jotka julkaistaan tavallisesti helmikuussa ja syyskuussa, tarkastellaan edellisen ennusteen jälkeistä kehitystä suurimmissa talouksissa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä