Navigacijska pot

Razmere na notranjem trgu EU - 31/03/2011

Delavci prečkajo zidove, poslikane z evropskimi zvezdami © EU

Večina držav EU še naprej pravočasno vključuje pravila enotnega trga v nacionalno zakonodajo, kar prispeva h gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest.

Države članice morajo predpise EU o notranjem trgu prenesti v svojo zakonodajo v določenem roku. Najnovejši pregled notranjega trga English EU kaže, da so države pri tem uspešne.

Enotni trg je temelj Evropske unije. Zagotavlja prosti pretok blaga, kapitala, oseb in storitev po vsej EU. Dvakrat letno Evropska komisija pripravi pregled napredka držav članic pri izvajanju pravil notranjega trga.

Rezultati

Po zadnjih podatkih države v povprečju niso uspele pravočasno prenesti v nacionalno zakonodajo samo 0,9 % direktiv o enotnem trgu. Na splošno so dosegle cilj iz leta 2007, da bodo zamudo pri prenosu zmanjšale na 1 % direktiv, vendar sedem držav tega cilja še vedno ne dosega.

Zaostanki pri prenosu predpisov EU v nacionalno zakonodajo so se skrajšali, prav tako tudi število primerov nepravilnega prenosa evropskih direktiv v nacionalne zakone.

Pomoč za državljane in podjetja EU

Evropska komisija državljanom pri selitvi v druge države EU pomaga tudi z brezplačnimi informacijskimi portali in službami za pomoč. Če imate, denimo, težave v zvezi z dovoljenjem za bivanje, registracijo vozila, pravicami iz socialne varnosti ali z odmero davka v drugi državi, lahko obiščete portal Tvoja Evropa ali službo SOLVIT.

Tvoja Evropa je spletni portal s praktičnimi informacijami o pravicah in priložnostih za državljane EU pri selitvi in potovanju po EU. SOLVIT je spletna služba za reševanje pritožb. Rešitve pritožb skuša poiskati v desetih tednih.

Okrevanje gospodarstva

Pravočasno in učinkovito izvajanje zakonodaje EU je pomembno, zlasti v težkih časih, saj krepi konkurenčnost podjetij na svetovnih trgih in privlačnost Evrope za tuje vlagatelje.

V zadnjih 15 letih se je zaradi enotnega trga bruto domači proizvod EU (BDP) zvišal za 2,15 %, povečala se je trgovinska izmenjava in manjša podjetja so lahko razširila svoje poslovanje. Notranji trg je tudi gonilo gospodarske rasti in novih delovnih mest, saj spodbuja mobilnost, konkurenčnost in inovativnost.

Več o enotnem trgu EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave