Kruimelpad

Een vinger aan de pols van de interne markt - 31/03/2011

Werkenden die door een muur met EU-sterren lopen © EU

De meeste EU-landen zetten de Europese regels voor de interne markt tijdig om in nationale wetten, en zorgen zo voor economische groei en banen.

Alle EU-landen moeten de regels voor de interne markt binnen een bepaalde termijn omzetten in nationale wetten. Volgens het nieuwste Scorebord voor de interne markt English verloopt dat prima.

De gemeenschappelijke of interne markt is een van de hoekstenen van de EU en zorgt voor het vrije verkeer van mensen, goederen, diensten en kapitaal in de hele Europese Unie. Twee keer per jaar wordt nagegaan hoe de EU-landen de internemarktregels toepassen.

De resultaten

Uit de laatste cijfers blijkt gemiddeld 0,9% van de internemarktrichtlijnen niet binnen de uiterste termijn in nationaal recht te zijn omgezet. Over de hele lijn wordt de doelstelling van de EU-leiders uit 2007 (maximaal 1%) dus wel gehaald, maar zeven landen schieten nog tekort.

In ieder geval loopt de omzetting van EU-regels steeds minder vertraging op en worden er steeds minder fouten gemaakt.

Hulp voor burgers en bedrijven

Met gratis advies en hulp bij problemen heeft de Commissie het de Europeanen makkelijker gemaakt om naar een ander EU-land te verhuizen. Heeft u bijvoorbeeld problemen met een verblijfsvergunning, uw autopapieren, de sociale zekerheid of de belastingen, kijk dan eens op Uw Europa of vraag SOLVIT om hulp.

Uw Europa is een portaalsite met praktische informatie over uw rechten en mogelijkheden als u binnen de EU verhuist. SOLVIT is een netwerk dat probeert uw concrete problemen binnen tien weken op te lossen.

Een stimulans voor economisch herstel

Een snelle en goede omzetting van EU-wetgeving is van vitaal belang, zeker in moeilijke tijden. Zo kunnen bedrijven immers beter concurreren op de wereldmarkt en wordt Europa aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders.

De afgelopen 15 jaar heeft de interne markt bijgedragen tot een stijging van het bruto binnenlands product met 2,15%, een toename van de handel en een groei van kleine ondernemingen. Ook heeft die EU-markt gezorgd voor extra groei en werkgelegenheid door meer arbeidsmobiliteit, concurrentievermogen en innovatie.

Meer over de interne EU-markt DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links