Cale de navigare

Simplificarea sistemului de impozitare a întreprinderilor - 18/03/2011

Calculator şi stilou pe bancnote euro © Stockphoto/SrdjanSrdjanov

Avantajele introducerii unui sistem unic de impozitare pentru întreprinderile care-şi desfăşoară activitatea în mai multe ţări din UE.

În UE, sistemele de impozitare diferă mult de la o ţară la alta, ceea ce are un impact negativ asupra întreprinderilor care doresc să-şi extindă activitatea pe piaţa unică DeutschEnglishfrançais , al cărei scop este să elimine obstacolele din calea liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi capitalului.

Comisia Europeană a propus adoptarea unui sistem unic de impozitare DeutschEnglishfrançais pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în mai multe ţări din UE. Aceste întreprinderi ar avea astfel posibilitatea de a completa o declaraţie fiscală unică sau "consolidată" pentru toate veniturile obţinute în UE.

Măsurile sunt destinate să sporească competitivitatea UE şi să favorizeze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Potrivit Comisiei, noul sistem de impozitare le-ar permite întreprinderilor să realizeze economii estimate la circa 2 miliarde de euro. În plus, dacă aceste măsuri ar determina cel puţin 5% din întreprinderile mici din UE să-şi extindă activitatea în alte state membre, economiile realizate s-ar cifra la 3 miliarde de euro.

De asemenea, Uniunea Europeană ar deveni o piaţă mai atractivă pentru întreprinderile străine care doresc să se instaleze în UE, deoarece şi ele ar putea beneficia de aplicarea noilor norme fiscale.

În practică

Nu se vor modifica nivelurile de impozitare aplicabile în UE. Statele membre îşi vor menţine propriile cote de impozitare a venitului obţinut de întreprinderi.

Pentru calcularea taxelor, întreprinderile ar putea alege între a utiliza diferitele sisteme naţionale de impozitare sau setul unic de reguli.

Să luăm exemplul unei întreprinderi care operează în patru ţări din UE, care face profit în trei dintre acestea, dar înregistrează pierderi în cea de-a patra.

Întreprinderea ar putea completa o singură declaraţie fiscală, în loc de patru şi ar putea calcula un impozit unic: din totalul profiturilor, se scad pierderile şi se utilizează noile norme fiscale comune pentru a calcula eventualele deduceri şi exonerări.

Ulterior, fiecare dintre cele patru ţări ar primi impozite pentru o parte din venitul impozitabil, în baza cotelor naţionale aplicabile. Formula de calcul este stabilită de noile reguli fiscale.

Propunerea Comisiei trebuie mai întâi să fie înaintată Parlamentului European pentru consultare, iar apoi va fi supusă la vot guvernelor statelor membre.

Mai multe despre sistemul de impozitare a întreprinderilor din UE DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile