Navigációs útvonal

Egyszerűbb adószabályok a vállalkozások számára - 18/03/2011

Számológép és toll euróbankjegyeken © Stockphoto/SrdjanSrdjanov

A több uniós tagállamban tevékenykedő vállalatok a közös adószabályok révén könnyebben és olcsóbban folytathatnak üzleti tevékenységet az egységes piacon.

A tagállami adórendszerek olyan nagy mértékben különböznek egymástól az Unióban, hogy a vállalatok csak költséges és bonyolult módon tudnak terjeszkedni az egységes piacon DeutschEnglishfrançais , amelynek pedig célja az áruk, szolgáltatások és tőke szabad áramlása, valamint a személyek szabad mozgása EU-szerte.

A Bizottság egységes adózási szabályok DeutschEnglishfrançais alkalmazását javasolja azon vállalkozások esetében, amelyek több uniós tagállamban működnek. A szabályok értelmében az ilyen vállalkozások választhatnak, hogy az Unióban szerzett összbevételük után "különálló" adóbevallásokat vagy pedig "konszolidált" adóbevallást töltenek ki.

Az új szabályozás növelheti az EU versenyképességét, valamint elősegítheti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

A Bizottság becslései szerint a közös adószabályokkal a vállalkozások kb. 2 milliárd eurót takaríthatnak meg. További 1 milliárd euró megtakarítás érhető el azáltal, ha az adószabályok hatására az uniós kisvállalkozások csupán 5%-a határoz úgy, hogy tevékenységeit kiterjeszti a határon túlra.

A kezdeményezésnek köszönhetően az uniós piac is vonzóbbá válik azon külföldi vállalkozók szemében, akik itt kívánnak üzleti tevékenységet folytatni, mivel ők is hasznát láthatják a szabályozásnak.

Hogy működik az új szabályozás?

A társasági adók mértéke az EU-ban változatlan marad. Az uniós tagállamok továbbra is maguk dönthetnek a saját társaságiadó-kulcsukról.

A vállalatok az adóalapot vagy a különböző tagállami rendszerek szerint vagy pedig az egységes szabályozás szerint számíthatják majd ki.

Vegyünk egy olyan példát, amelyben egy vállalkozás négy uniós tagállamban folytat üzleti tevékenységet: három tagállamban nyereséget termel, egy tagállamban veszteséggel üzemel.

Ennek a vállalkozásnak nem négy, hanem csak egy adóbevallást kell majd kitöltenie. Az adóköteles összeget a következőképpen számíthatja majd ki a cég: az összeadott nyereségekből levonja a veszteségeket, majd a közös szabályok alapján kiszámítja a levonásokat és a mentességeket.

A négy tagállam mindegyike saját tagállami adókulcsa alapján adóztatja meg az adóalap rá eső részét. Azt, hogy mekkora ez a rész, a szabályok egy képlet segítségével határozzák meg.

A javaslatból akkor válik jogszabály, ha az uniós kormányok az Európai Parlamenttel folytatott konzultáció után erről egymással megegyeznek.

További információk az Európai Unión belüli adózásról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek