Cale de navigare

Atragerea investiţiilor în infrastructură - 01/03/2011

Autostradă în construcţie © UE

Obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor destinate să sprijine investiţiile strategice în reţelele de transport, energie, internet şi telecomunicaţii.

Pentru a stimula crearea de infrastructuri strategice, Comisia doreşte să garanteze obligaţiunile emise de companii pentru finanţarea proiectelor de anvergură.

Marile proiecte de infrastructură prezintă avantaje enorme atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie. Însă, din cauza crizei financiare globale, firmele reuşesc din ce în ce mai greu să adune fondurile de care au nevoie. Bugetele administraţiilor au fost, de asemenea, afectate, acestea fiind obligate să limiteze sprijinul financiar pentru astfel de proiecte.

Prin garantarea, de către UE, a obligaţiunilor pentru finanţarea proiectelor, ar fi eliminate reticenţele pe care le-ar putea avea marii investitori (fondurile de pensii, societăţile de asigurări) în a le cumpăra.

Garanţiile vor fi acordate doar pentru proiecte de infrastructură elaborate în concordanţă cu Europa 2020 English , strategia UE de stimulare a creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă.

Comisia va împărţi riscurile asociate garanţiilor cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). BEI va analiza proiectele şi va stabili un preţ pentru garanţie sau împrumut. Proiectele vor trebui să fie viabile din punct de vedere economic şi tehnic şi să aibă potenţialul de a genera venituri stabile şi solide.

Firmele private - şi nu UE sau BEI - vor lansa emisiunile de obligaţiuni.

Investiţii strategice şi inteligente

Pentru modernizarea reţelelor de transport, energie, internet de mare viteză şi telecomunicaţii din Europa, în următorii 10 ani va fi nevoie de aproximativ 1500-2000 de miliarde de euro.

Sunt necesare investiţii în sectorul transporturilor pentru eliminarea blocajelor majore, pentru construirea de reţele transfrontaliere şi pentru interconectarea modurilor de transport. De asemenea, trebuie realizate reţele inteligente de energie electrică, pentru a transporta electricitatea acolo unde este nevoie. Internetul în bandă largă largă trebuie să fie accesibil tuturor utilizatorilor.

Înaintea crizei financiare, finanţările şi obligaţiunile pentru proiecte reprezentau 10% din piaţă. Obligaţiunile erau garantate, de obicei, de societăţile de asigurări, ceea ce îi determina pe investitori să le accepte. Acest sprijin nu mai există astăzi şi este puţin probabil să revină în viitorul apropiat.

Obligaţiunile europene pentru finanţarea proiectelor vor acoperi acest gol, venind în completarea surselor de finanţare a infrastructurii deja existente, cum ar fi împrumuturile bancare şi subvenţiile de la bugetul de stat.

Etapele următoare

În prezent, este în curs de desfăşurare o consultare publică English privind obligaţiunile pentru proiectele elaborate în conformitate cu strategia Europa 2020. Consultarea se va încheia la 2 mai 2011. Opiniile şi sugestiile vor fi incluse într-o propunere privind obligaţiunile pentru finanţarea proiectelor, care urmează să fie prezentată în luna iunie. Se estimează că obligaţiunile vor fi disponibile începând din 2014.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile