Kruimelpad

Geld ophalen voor infrastructuurinvesteringen - 01/03/2011

Een snelweg in aanbouw © EU

De EU waarborgt obligaties ter ondersteuning van strategische investeringen in vervoer, energie, internet en telecommunicatienetwerken.

Om de aanleg van strategische infrastructuur te bevorderen, wil de Commissie zich garant stellen voor obligaties die bedrijven zullen uitgeven om grootschalige projecten te financieren.

Grootschalige infrastructuurprojecten zijn buitengewoon belangrijk voor het publiek en voor de economie in het algemeen. Helaas is het voor bedrijven door de wereldwijde financiële crisis moeilijk geworden om daar nog geld voor op te halen. Ook het budget van de overheid staat onder druk, waardoor er minder steun beschikbaar is voor projecten.

Een EU-garantie kan grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen over de brug halen om in projectobligaties te beleggen.

De waarborg is uitsluitend bedoeld voor infrastructuurprojecten die aansluiten bij Europa 2020 English , de EU-strategie voor groei en banen.

De Commissie zou het risico van de waarborg met de Europese Investeringsbank (EIB) delen. De EIB staat daarbij in voor het beoordelen van projecten en het bepalen van de waarborg of lening. De projecten moeten economisch en technisch haalbaar zijn en aanzienlijke stabiele inkomsten kunnen genereren.

De obligaties zouden via particuliere bedrijven, niet de EU of de EIB, aan de beleggers worden aangeboden.

Slimme en strategische investeringen

Er zal in het volgende decennium zo'n 1,5 à 2 biljoen euro aan investeringen nodig zijn voor het verbeteren van de Europese infrastructuur voor vervoer, energie, internet en telecommunicatie.

De investeringen moeten belangrijke knelpunten wegwerken, ontbrekende internationale verbindingen toevoegen en de verschillende vervoersmiddelen met elkaar verbinden. Intelligente netwerken zullen elektriciteit leveren waar die nodig is. Breedbandinternet moet overal en voor iedereen beschikbaar zijn.

Voordat de financiële crisis toesloeg, hadden projectfinanciering en -obligaties een marktaandeel van 10%. De obligaties werden doorgaans gewaarborgd door verzekeringsmaatschappijen, waardoor de belegger ze met een gerust hart durfde te kopen. De tijden zijn echter veranderd en het ziet er niet naar uit dat er snel naar de oude manier van werken kan worden teruggegrepen.

De door de EU gewaarborgde projectobligaties zijn een oplossing ter aanvulling van de bestaande bronnen van financiering voor infrastructuur zoals bankleningen en overheidssubsidies.

Volgende stappen

Er loopt tot 2 mei 2011 een openbare raadpleging English over Europa 2020-projectobligaties. De verzamelde meningen en suggesties zullen tegen juni in een voorstel over projectobligaties worden verwerkt. De uitgifte van door de EU gewaarborgde projectobligaties wordt in de loop van 2014 verwacht.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links