Sökväg

Estland inför euron - 28/12/2010

Den 1 januari 2011 börjar estländarna använda euron. Tack vare god framförhållning och information till allmänheten kommer övergången från den estniska kronan att gå smidigt.

För att konsumenterna inte ska bli förvirrade av växelkursen har man nyligen genomfört reklamkampanjer. Nu vet kunderna hur mycket pengar de gör av med och slipper bli lurade av oärliga handlare.

I november fick estländarna informationsmaterial och två praktiska lathundar i fickformat: Den ena är en valutatabell för kronan och euron och den andra förklarar hur eurosedlarna skyddas mot förfalskning.

Sedan den 1 december har bankerna erbjudit startpaket med mynt eesti keelEnglish så att allmänheten ska få bekanta sig med den nya valutan.

Redan i augusti uppmanades detaljhandlare, finansinstitut och lokala myndigheter att skriva under en överenskommelse om skälig prissättning för att de inte godtyckligt ska höja sina priser efter övergången.

Under de första två veckorna efter övergången kommer man att kunna betala med både estniska kronor och euro men därefter blir euron det enda lagliga betalningsmedlet. För att underlätta för konsumenterna började handeln ange priser i båda valutorna den 1 juli 2010 och detta fortsätter man med till den 20 juni 2011.

Nämnden för konsumentskydd kontrollerar företag och priser och kommer att slå larm om alla grövre överträdelser av reglerna.

Estland gick med i EU 2004 och har sedan dess genomfört så omfattande ekonomiska reformer att man kallas för den "baltiska tigern". Estlands ekonomi är mycket flexibel, även om den inte var immun mot krisen, och man har kunnat hålla en fast växelkurs i snart tjugo år.

Övergången till euron innebär dock inte att Estland kan slå sig till ro. Landet förväntas föra en ekonomisk politik som främjar tillväxten och skapar nya jobb och en stabil inflation.

Estland blir den sjuttonde medlemmen i euroområdet. Andra relativt nya medlemmar är Slovenien, som gick med 2007, Cypern och Malta 2008 och Slovakien som införde euron 2009.

Estland och euron English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar