Navigacijska pot

Uvedba evra v Estoniji - 28/12/2010

Estonija bo 1. januarja 2011 uvedla evro. S predhodnim načrtovanjem in kampanjo obveščanja naj bi zamenjava valute potekala nemoteno.

Estonija je uvedla kampanjo seznanjanja javnosti, da bi preprečila zlorabe menjalnega tečaja in zagotovila pregledne cene ter s tem zaščitila potrošnike pred nepoštenimi trgovci.

Novembra so vsa gospodinjstva v Estoniji prejela brošuro s praktičnimi informacijami in pojasnili o zaščiti evrskih bankovcev pred ponarejanjem ter kalkulator s pretvornikom valut.

Prebivalci bodo od 1. decembra v bankah lahko tudi kupili začetne pakete s kovanci eesti keelEnglish.

Še pred tem so avgusta estonske oblasti pozvale trgovce na drobno, finančne ustanove in lokalne organe naj se pridružijo sporazumu o poštenih cenah, v katerem se zavezujejo, da med prehodom na evro ne bodo zviševali svojih cen brez razloga.

Prva dva tedna prehoda na novo valuto bodo v obtoku tako estonske krone kot evri, nato pa bo evro postal edino zakonito plačilno sredstvo. Da bi se potrošniki lažje znašli, trgovci že od 1. julija dvojno označujejo cene svojih izdelkov.

Vladni odbor za zaščito potrošnikov bo spremljal cene in ravnanje podjetij ter javnost obveščal o najpomembnejših kršitvah.

Estonija je leta 2004 vstopila v EU in vseskozi temeljito izvaja gospodarsko reformo, s čimer si je prislužila vzdevek "baltski tiger". Gospodarstvo Estonije je zelo prilagodljivo in čeprav ni imuno na krizo, je v skoraj dveh desetletjih pokazalo, da lahko dobro deluje in se prilagaja novim razmeram pod fiksnim menjalnim tečajem.

Vendar pa uvedba evra še ni konec poti. Estonija, ki bo postala 17. članica evrskega območja, si bo morala še naprej prizadevati za nadzor javnega dolga in proračunskega primanjkljaja, hkrati pa spodbujati gospodarsko rast in odpiranje novih delovnih mest ter nadzorovati inflacijo.

Pred Estonijo so se evrskemu območju pridružili Slovenija leta 2007, Ciper in Malta leta 2008 in Slovaška leta 2009.

Uvedba evra v Estoniji English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave