Kruimelpad

Estland voert de euro in - 28/12/2010

Vanaf 1 januari 2011 kunnen de Esten met de euro betalen. De overgang van de huidige munt, de kroon, naar de euro zou dankzij de goede planning en de uitgebreide voorlichtingscampagne vlot moeten verlopen.

De voorlichtingscampagne kwam er om verwarring over de wisselkoers voorkomen, zodat de consument weet hoeveel hij betaalt en niet wordt opgelicht.

In november kregen alle Esten een folder met praktische informatie en twee handige kaartjes. Op het ene kaartje staat de wisselkoers van kroon naar euro, op het andere staan tips om valse bankbiljetten te herkennen.

Sinds 1 december verspreiden de banken setjes met munten eesti keelEnglish zodat iedereen al aan het nieuwe geld kan wennen.

Al in augustus waren de detailhandel, de financiële instellingen en de plaatselijke overheden uitgenodigd om een convenant te ondertekenen over eerlijke prijzen, zodat zij hun prijzen bij de overstap niet onnodig zouden verhogen.

De eerste twee weken zullen de kroon en de euro naast elkaar in omloop blijven. Daarna is de euro het enige wettige betaalmiddel. Om hun klanten te laten wennen, zetten winkeliers al sinds 1 juli 2010 prijzen in beide valuta's op hun producten en dat moeten ze blijven doen tot 30 juni 2010.

De raad voor consumentenbescherming van de nationale overheid zal bedrijven en prijzen controleren en ernstige overtredingen openbaar maken.

Estland is in 2004 lid geworden van de EU en heeft hard gewerkt aan economische hervormingen, wat het land de bijnaam "Baltische tijger" heeft opgeleverd. Hoewel de Estse economie niet ongevoelig is voor de crisis, is ze zeer flexibel. Het land hanteert al bijna 20 jaar een vaste wisselkoers.

Maar invoering van de euro is geen eindstation. Als zeventiende euroland moet Estland de staatsschuld en het overheidstekort onder controle houden en zorgen voor economische groei, werkgelegenheid en een stabiele inflatie.

De recentste nieuwkomers in de eurozone waren Slovenië (2004), Cyprus en Malta (2008) en Slowakije (2009).

Estland en de euro English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links