Navigációs útvonal

Észtország bevezeti az eurót - 28/12/2010

Az észtek 2011. január 1-jén kezdik el használni az eurót. A megfelelő előkészítésnek és a széles körű tájékoztatásnak köszönhetően várhatóan zökkenőmentesen fog zajlani az észt koronáról való átállás.

A most folyó népszerűsítő kampányok azt a célt szolgálják, hogy elejét vegyék az átváltási árfolyamok körüli zűrzavaroknak - azért, hogy a vásárlók tudják, mennyi pénzt is adnak ki, és ne essenek tisztességtelen kereskedők áldozatául.

Az észtek novemberben hasznos tudnivalókat tartalmazó tájékoztató kiadványok mellett két kártyát is kaptak emlékeztetőül. A kártyák egyik oldalán az észt korona és az euró átváltási táblázata található, a másikon pedig a bankjegyek hamisításvédelmi sajátságainak magyarázata áll.

December elseje óta a bankokban kezdő érmecsomagot eesti keelEnglish lehet beszerezni, hogy az emberek megtapasztalhassák, milyen is az eurót használni.

Ezt megelőzően, még augusztusban felkérték a kiskereskedőket, a pénzintézeteket és az önkormányzatokat, hogy írják alá a tisztességes árképzési megállapodást, amelyben megfogadják, hogy az euróra való átállás alkalmával nem fognak indokolatlan áremelésekbe bocsátkozni.

Az átállás utáni első két héten az új pénznem mellett forgalomban marad még az észt korona is, utána azonban az euró lesz az egyedüli hivatalos fizetési eszköz. A kiskereskedők, hogy megkönnyítsék a fogyasztók dolgát, 2010. július elseje óta mindkét pénznemben feltüntetik az áraikat, és 2011. június 20-áig folytatniuk is kell ezt a gyakorlatot.

A kormány fogyasztóvédelmi testülete felügyeli a cégeket és az árakat, és, ha a szabályok durva megsértéséről értesül, azonnal tájékoztatja arról a nagyközönséget.

Észtország 2004-ben csatlakozott az Unióhoz, és lendületes gazdasági reformjával kivívta magának a "balti tigris" nevet. Az észt gazdaság rendkívül rugalmas, és a válság ellenére csaknem két évtizeden keresztül képes volt rögzített árfolyam mellett hatékonyan működni és alkalmazkodni a változásokhoz.

Az euró elfogadásával azonban nem ér véget a történet. Az országnak az eurózóna 17. tagjaként is folytatnia kell az adósság és a háztartási hiány kezelését célzó politikai intézkedéseket, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést és az infláció stabilizálódását.

Az eurót legutóbb Szlovákia vezette be 2009-ben. Előtte 2008-ban Ciprus és Málta, 2007-ben pedig Szlovénia csatlakozott az eurózónához..

Észtország és az euró English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek