Sti

Estland indfører euroen - 28/12/2010

Den 1. januar 2011 begynder esterne at bruge euroen. God planlægning og oplysning baner vejen for et gnidningsløst farvel til den estiske kroon.

Gennem oplysningskampagner har man forebygget forvirring om omregningskursen. På den måde ved forbrugerne, hvor meget de skal betale, så de undgår at blive snydt.

I november modtog esterne brochurer med konkrete detaljer og to praktiske oplysningskort. Det ene indeholder en omregningstabel mellem kroon og euro, og det andet forklarer, hvordan eurosedlerne er sikret mod efterligninger.

Fra den 1. december har folk kunnet hente startsæt med mønter eesti keelEnglish i bankerne, så de kan få en fornemmelse af den nye valuta.

Allerede i august blev detailhandelen, finansinstitutionerne og kommunerne opfordret til at deltage i en aftale om fair prisfastsættelse. Dermed lover de ikke at hæve deres priser efter omvekslingen, medmindre der er god grund til det.

I de første to uger vil den estiske kroon være i omløb sammen med euroen, men derefter bliver euroen det eneste lovlige betalingsmiddel. For at hjælpe forbrugerne begyndte detailhandlerne at skilte med priser i begge valutater den 1. juli, og det bliver de ved med indtil den 20. juni 2011.

Den statslige tilsynsmyndighed for forbrugerbeskyttelse vil overvåge virksomhederne og deres priser og slå alarm, hvis der sker grove overtrædelser af reglerne.

Estland kom med i EU i 2004 og har konsekvent gennemført økonomiske reformer. Det har givet landet tilnavnet "den baltiske tiger". Økonomien er yderst fleksibel, og selv om den ikke er immun over for krisen, har den vist evne til at klare og tilpasse sig med en fast valutakurs gennem næsten to årtier.

Indførelsen af euroen er imidlertid ikke det endelige mål. Som det 17. medlem af euroområdet skal Estland føre en politik for statens gæld og finanser, der understøtter økonomisk vækst, jobskabelse og en stabil inflation.

De seneste medlemmer af euroområdet er Slovenien, der kom med i 2007, Cypern og Malta i 2008 og Slovakiet i 2009.

Estland og euroen English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links