Навигационна пътека

Естония въвежда еврото - 28/12/2010

Естонците започват да използват еврото от 1 януари 2011 г. Доброто предварително планиране и информиране на обществеността ще улеснят преминаването от крона към евро.

Неотдавнашни рекламни кампании бяха насочени към предотвратяване на объркване във връзка с обменния курс, така че купувачите да знаят колко харчат и да не стават жертва на непочтени търговци.

През ноември естонците получиха брошури с практически подробности и две удобни карти за справка - едната с обменния курс крона-евро, а другата - обясняваща мерките за защита на банкнотите от фалшифициране.

От 1 декемврипървоначалните комплекти с монети eesti keelEnglish са на разположение в банките, така че хората могат да придобият представа за новата валута.

През август търговците на дребно, финансовите институции и местните власти бяха приканени да подпишат споразумение за справедливи цени, с което да обещаят след промяната да не повишават цените си без основателна причина.

През първите две седмици в обращение ще бъдат и естонската крона, и еврото, а след това еврото ще стане единственото законно платежно средство. За да помогнат на потребителите, от 1 юли 2010 г. търговците на дребно започнаха да обявяват цените в двете валути, като това ще продължи до 20 юни 2011 г.

Правителственият Съвет за защита на потребителите ще наблюдава предприятията и цените и ще обявява публично всяка информация за сериозни нарушения на правилата.

Естония се присъедини към ЕС през 2004 г., като с икономическите си реформи си спечели прозвището "балтийски тигър". Икономиката е много гъвкава и, въпреки че не е защитена от кризата, демонстрира способността си да функционира успешно близо две десетилетия при фиксиран валутен курс.

Приемането на еврото обаче не слага край на усилията на страната. Като 17-ти член на еврозоната Естония ще трябва да следва политика по отношение на дълга и бюджетния дефицит, която подкрепя икономическия растеж, създаването на работни места и стабилната инфлация.

Другите наскоро присъединили се към еврозоната страни са Словения (2007 г.), Кипър и Малта (2008 г.) и Словакия (2009 г.).

Естония и еврото English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки