Navigációs útvonal

Szorosabb igazságügyi együttműködés - az európai magányszemélyek és vállalatok érdekében - 14/12/2010

Európa-térkép, háttérben tömeg © EU

A Bizottság új intézkedéseket dolgoz ki, amelyek révén olcsóbbá és egyszerűbbé válik a határon átnyúló vállalati jogviták rendezése, és amelyek csökkentik a más tagállamokban élők, dolgozók vagy oda utazók adminisztratív költségeit.

A Bizottság meg szeretné könnyíteni a más uniós országokban dolgozó, letelepedő vagy oda utazó uniós polgárok életét. Ennek érdekében nyilvános konzultációt English indított a jelenlegi szabályozás tökéletesítésének módjáról.

Az egyik elképzelés szerint a családi állapotot igazoló legáltalánosabb dokumentumok (pl. születési anyakönyvi kivonatok) zömét Európa-szerte érvényes okmányok fogják helyettesíteni. Egy másik megoldás szerint az ilyen dokumentumokat mindegyik uniós ország automatikusan elismerné. Ez a változás nem igényelné az egyes országok jogrendszerének megváltoztatását.

A 27 uniós tagállam közigazgatási rendszere más és más. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos iratokat (pl. szerződés vagy tulajdoni lap) és a családi állapotot igazoló dokumentumokat (pl. születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat) a kibocsátó államon kívül más ország nem feltétlenül ismeri el.

Mindez hosszadalmas ügyintézést jelent annak a 12 millió embernek, aki nem a saját tagállamukban élnek. A dokumentumok elismertetése költséges is lehet, ha fordításra vagy további igazolásokra is szükség van. Egy nemrégiben közzétett felmérésben Englishfrançais a megkérdezettek a helyzet változtatása mellett tették le a voksot: 73%-uk gondolta úgy, hogy az Uniónak intézkedéseket kellene hoznia a hivatalos dokumentumok tagállamok közötti áramlásának javítására.

A nyilvános konzultáció kérdéseit 2011. április 30-ig lehet megválaszolni. A hozzászólásokat a Bizottság figyelembe veszi az új jogszabályok megalkotásakor (2013-ban).

A Bizottság új javaslatot dolgoz ki a vállalkozások bürokratikus terheinek csökkentésére is. Az uniós intézmény csökkenteni szeretné a vállalkozások azon jogi költségeit, amelyek akkor merülnek fel, ha egy bírósági határozatot más uniós tagállamban kívánnak elismertetni.

Például: ha egy svéd vállalat késedelmes fizetés miatt beperel egy német vállalatot, az uniós jogszabályoknak danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska köszönhetően az egyik ország bírósági határozatát a másik országnak teljes mértékben el kell fogadnia és végre kell hajtania. A svéd vállalatnak azonban (amennyiben a bíróság az ő javára dönt) akár 3 000 eurót is ki kell fizetnie jogi költségekre, hogy a határozatot mindkét országban elismertesse. Ez a pluszkiadás felesleges terhet jelent.

Az Európai Bizottság el kívánja törölni ezt a kötelezettséget, ami a vállalatok számára körülbelül évi 48 millió eurós kiadást jelent. Az új szabályok emellett nagyobb védelmet nyújtanának azoknak az európai fogyasztóknak is, akik fogyasztóvédelmi perben állnak nem uniós országok érintett feleivel.

Konzultáció a dokumentumok elismeréséről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek