Навигационна пътека

По-добро съдебно сътрудничество в полза на гражданите и бизнеса - 14/12/2010

Карта на Европа на фона на множество от хора © ЕС

Нови мерки ще намалят разходите за фирмите при трансгранични съдебни спорове и административните формалности за хората, живеещи, работещи и пътуващи в други страни от ЕС.

Комисията иска да улесни живота на хората, които работят, пътуват или отиват да живеят в друга страна от ЕС, и в момента провежда обществено допитване English за това как сегашните правила могат да бъдат подобрени.

Една от възможностите е да се въведат общоевропейски формуляри за най-често срещаните документи за гражданско състояние, като например актовете за раждане. Друга възможност е да се гарантира автоматичното признаване на подобни свидетелства във всички страни от ЕС. Подобна промяна няма да засегне правните системи в отделните страни.

Административните системи в 27-те страни от Съюза са различни, което означава, че публичните документи (като например договорите или нотариалните актове за недвижима собственост) и документите за гражданско състояние (включително актовете за раждане и брачните свидетелства) не винаги се признават извън страната, в която са издадени.

Вследствие от това на 12 милиона души, живеещи в друга страна от ЕС, се налага да превеждат документите си или да си изваждат допълнителни такива, а това често е труден и скъп процес. При неотдавнашно проучване Englishfrançais 73 % от европейците заявиха, че според тях са нужни мерки за подобряване на движението на официални документи между държавите от ЕС.

Текущата консултация на Комисията е отворена за участие до 30 април, а предложенията и коментарите ще бъдат взети предвид при подготвянето на новите законопроекти през 2013 г.

Мерките ще са от полза и за предприятията. Едно от предложенията е да се намалят правните разходи за фирмите, които искат дадено съдебно решение да бъде признато в друга страна от ЕС.

Ако например шведска компания съди немска компания за закъснели плащания, законите на ЕС danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska вече позволяват съдебното решение, постановено в едната страна, да бъде напълно признато и изпълнено в другата. Но дори ако шведската компания спечели делото, тя трябва да плати до 3000 евро правни такси, за да бъде решението признато и в двете страни. Този допълнителен разход е ненужен.

В момента Европейската комисия се опитва да премахне това изискване, което струва близо 48 млн. евро годишно на предприятията. Новите правила ще осигурят по-добра защита също така на европейските потребители, участващи в спорове с лица или компании извън ЕС.

Консултация за признаването на документи English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки