Cale de navigare

Cum ar trebui să-i protejăm pe investitori? - 08/12/2010

Mână indicând cu pixul cotaţiile bursiere, afişate pe un monitor © iStock/arhive

Consultări publice având ca temă Directiva privind pieţele instrumentelor financiare şi sancţiunile din sectorul serviciilor financiare.

Criza economică mondială a impus luarea de măsuri urgente pentru înlăturarea deficienţelor de pe piaţa serviciilor financiare şi asigurarea stabilităţii acesteia.

UE revizuieşte normele în domeniu pentru a evita astfel de deficienţe în viitor. Ideea de bază este de a le solicita firmelor din sectorul financiar mai multă transparenţă cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea. Reformele oferă posibilitatea unei supravegheri reglementare mai eficiente şi îi protejează pe consumatori.

În pregătirea implementării unui al doilea val de reforme DeutschEnglishfrançais, Comisia a lansat două consultări publice cu privire la două propuneri de importanţă majoră.

Directiva privind pieţele instrumentelor financiare (MiFID)

MiFID DeutschEnglishfrançais constituie un cadru pentru reglementarea activităţii firmelor de investiţii. Intrată în vigoare în 2007, Directiva a înăsprit normele care îi protejează pe investitori şi le-a permis burselor şi firmelor de investiţii să-şi desfăşoare mai uşor operaţiunile, oriunde pe piaţa unică.

Directiva urmăreşte să dezvolte o piaţă mai competitivă a valorilor mobiliare, ceea ce ar putea conduce la servicii mai bune şi mai ieftine pentru investitori. Comisia propune revizuirea acestor norme, pentru a le adapta la condiţiile actuale de piaţă determinate de apariţia a noi tehnologii şi produse financiare. Astfel, s-ar asigura un cadru legislativ robust şi s-ar evita riscul unor breşe.

Răspunsurile la consultarea privind MiFID DeutschEnglishfrançais ar urma să indice cum pot fi actualizate aceste norme, astfel încât să acopere toate serviciile şi activităţile de investiţii, să consolideze capacitatea de supraveghere şi să-i protejeze pe investitori.

Rezultatele consultării vor servi la elaborarea propunerilor Comisiei, etapă planificată pentru luna mai 2011.

Sancţiuni în sectorul serviciilor financiare

Scopul celei de-a doua consultări este de a obţine sugestii cu privire la noile măsuri ale UE care vor stabili standarde minime pentru sancţiunile aplicabile societăţilor de servicii financiare care încalcă regulile.

În prezent, sancţiunile şi standardele de aplicare a legislaţiei diferă de la o ţară la alta. Criza a demonstrat că lipsa uniformităţii încurajează societăţile să se stabilească în statele cu sancţiunile cele mai puţin stricte.

Comisia propune stabilirea unor standarde comune pentru sancţiuni, amenzi şi măsurile de aplicare a legislaţiei. Acestea vor îmbunătăţi funcţionarea pieţei unice şi vor garanta că încălcarea normelor financiare va fi sancţionată corespunzător în orice zonă a Europei.

Rezultatele consultării DeutschEnglishfrançais vor sprijini Comisia în elaborarea propunerilor care ar urma să fie înaintate anul viitor.

Detalii despre reforma normelor din sectorul serviciilor financiare DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile