Navigációs útvonal

Ön szerint hogyan kell védeni a befektetők érdekeit? - 08/12/2010

Árfolyam alakulásának nyomon követése LCD kijelzőn © iStock/archives

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációkat indított a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv, valamint a pénzügyi szolgáltató cégek elleni szankciók tárgyában.

A globális gazdasági válságra válaszul az Európai Unió azonnali intézkedéseket hozott, hogy orvosolja a pénzügyi szolgáltatások piacán tapasztalható hiányosságokat, és biztosítsa e piac biztonságát.

A reformok célja az, hogy a jövőben ne alakulhassanak ki újra hasonló válsághelyzetek. A célt az EU olyan előírások bevezetése révén kívánja megvalósítani, melyek kötelezővé teszik, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek nagyobb betekintést engedjenek üzleti tevékenységükbe. Ennek köszönhetően javulni fog a szabályozási felügyelet hatékonysága és a fogyasztók védelme.

Az Unió most újabb intézkedéseket DeutschEnglishfrançais kíván hozni annak érdekében, hogy a megkezdett reformokat folytassa. Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a csomag két kiemelten fontos javaslatával kapcsolatban.

A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv

A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv DeutschEnglishfrançais átfogó keretrendszert hoz létre a befektetési vállalkozások szabályozása terén. A jogszabály, mely három évvel ezelőtt lépett hatályba, megszigorította a befektetők védelmét célzó szabályokat, egyúttal azonban azt is lehetővé tette, hogy az értéktőzsdék és befektetési vállalkozások könnyebben folytathassanak üzleti tevékenységet az EU egységes piacán.

Az irányelv ösztönözni hivatott a versenyt az értékpapírpiacon, ami elősegítheti, hogy a befektetők jobb és olcsóbb szolgáltatásokban részesüljenek. Az Európai Bizottság most a szabályozás felülvizsgálatát szorgalmazza annak érdekében, hogy az előírások lépést tartsanak az új technológiák és pénzügyi termékek megjelenése révén az utóbbi időben bekövetkezett piaci változásokkal. Ez az elképzelések értelmében átfogó - és joghézagok nélküli - szabályozási keretrendszer létrejöttét eredményezi.

A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelvről indított konzultáció DeutschEnglishfrançais arra keres választ, miként kell a szabályokat aktualizálni, hogy azok hatálya minden befektetési szolgáltatásra és tevékenységre kiterjedjen, az ellenőrzés eredményesebbé váljon, és a befektetők védelemben részesüljenek.

A konzultáció eredményét a Bizottság fel fogja majd használni azoknak a javaslatoknak a kidolgozása során, melyeket a tervek szerint 2011 májusában terjeszt majd elő.

A pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó szabályok megsértésének szankcionálása

Az Európai Bizottság által indított másik konzultáció középpontjában a szabályokat megszegő pénzügyi szolgáltató cégek szankcionálása áll. A konzultáció résztvevői javaslatokkal élhetnek azt illetően, milyen új uniós jogszabályok bevezetése révén lehet egységes uniós minimumkövetelményeket meghatározni a szankciók tekintetében.

Jelenleg az uniós tagországok eltérő büntetéseket szabnak ki a szabálysértőkre, és eltérő mértékben szereznek érvényt a szabályoknak. A gazdasági válság arra is rávilágított, hogy a tagországok nem alkalmazzák a szabályokat egységesen. Az egységesség hiánya azokat a tagállamokat tette a legvonzóbbá a vállalkozások számára, ahol a szankcionálás a legenyhébb volt.

A Bizottság az Unió egészére vonatkozóan egységes követelményeket kíván meghatározni a büntetések, a bírságok és a jogérvényesítés tekintetében. A közös szabályozás javítani fogja az egységes piac működését, és biztosítja, hogy az uniós pénzügyi szabályok megszegését az elkövetés helyétől függetlenül Unió-szerte hatékonyan szankcionálják.

A konzultáció DeutschEnglishfrançais eredményeként beérkező válaszok és észrevételek segítenek majd abban, hogy a Bizottság 2011 folyamán javaslatokat dolgozzon ki a témában.

További információk a pénzügyi szolgáltatások reformjáról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek