Navigacijska pot

Okrevanje gospodarstva bo postopno in neenakomerno - 30/11/2010

Daljnogled z evrskim kovancem namesto leč © EU

Gospodarsko okrevanje v Evropski uniji naj bi se v obdobju 2010-2012 še nadaljevalo, drugo leto naj bi začela počasi rasti tudi stopnja zaposlenosti.

Po zadnji gospodarski napovedi English Evropske komisije bo rast BDP v obdobju 2010-2011 znašala približno 1¾ %, leta 2012 pa naj bi se s povečanjem naložb in potrošnje povzpela na 2 %.

Položaj delavcev se bo torej nekoliko popravil. Stopnja zaposlenosti naj bi se leta 2011 povečala za skoraj ½ %, leta 2012 pa za približno ¾ %. Stopnja brezposelnosti, ki letos znaša približno 9½ %, naj bi se do leta 2012 postopno znižala na približno 9 %.

Izvoz že nekaj časa narašča. Ker pa se bo gospodarska dejavnost v svetu v drugi polovici letošnjega leta in v letu 2011 predvidoma upočasnila, bo to vplivalo tudi na izvozno povpraševanje.

Gospodarsko okrevanje, ki se je začelo v tretji četrtini leta 2009, je očitno zanesljivo. Ob povečanem izvozu se navadno povečajo gospodarska vlaganja v novo ali posodobljeno opremo.

Posledično se bo povečalo tudi domače povpraševanje, saj bodo podjetja več vlagala, potrošniki pa več kupovali. Res pa je, da bodo zaradi prizadevanj vlad, da zmanjšajo javni primanjkljaj, tudi potrošniki postali varčnejši.

Inflacija v EU bo še naprej umirjena, letos in drugo leto v povprečju dvoodstotna, leta 2012 pa naj bi se znižala na 1¾ %. Po napovedih bo v evrskem območju v obdobju 2011-2012 v povprečju znašala kakih 1¾ %.

Zaradi živahnejše gospodarske dejavnosti in ukrepov vlad bo javnofinančni primanjkljaj leta 2010 v približno polovici držav EU nižji kot leta 2009. Drugo leto naj bi se primanjkljaj znižal v 24 državah.

Statistični podatki seveda ne pokažejo, da poteka gospodarsko okrevanje po državah EU precej neenakomerno. Nekatere so si po krizi opomogle hitreje kot druge. Na to vplivajo težave, s katerimi se spopadajo njihova gospodarstva (npr. za koliko so se znižale cene nepremičnin, katere gospodarske panoge bo treba prestrukturirati) in prizadevanja, da se v EU in evrskem območju odpravijo ekonomska neravnovesja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave