Cale de navigare

Redresare economică treptată şi inegală - 30/11/2010

Persoană privind printr-un binoclu cu lentile purtând simbolul monedei euro © UE

Redresarea economiei UE va continua în perioada 2010-2012 şi va cunoaşte o uşoară creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă începând din 2011.

Potrivit ultimelor previziuni economice English ale Comisiei Europene, în perioada 2010-2011, UE va înregistra o creştere de circa 1¾ %, urcând până la 2% în 2012, pe măsură ce vor creşte investiţiile şi cheltuielile de consum.

Acest lucru va avea uşoare efecte pozitive asupra pieţei muncii. Se estimează că rata de ocupare a forţei de muncă va creşte cu aproximativ ½ % în 2011 şi cu circa ¾ % în 2012. Rata şomajului ar trebui să scadă treptat până la 9% în 2012, faţă de nivelul actual de 9½ %.

În ultimul timp, se observă o creştere constantă a exporturilor. Cu toate acestea, se aşteaptă ca activitatea economică la nivel mondial să se reducă în cea de-a doua jumătate a acestui an şi în 2011, încetinind creşterea exporturilor UE.

Pe de altă parte, redresarea economică, începută în cel de-al treilea trimestru din 2009, pare să se generalizeze. Sub efectul creşterii exporturilor, industria este motivată să investească în echipamente noi sau modernizate.

Prin urmare, cererea internă ar urma să joace un rol important, pe măsură ce cresc investiţiile şi cheltuielile de consum. Cu toate acestea, măsurile pe care guvernele statelor membre le iau pentru a reduce deficitele publice i-ar putea constrânge pe cetăţenii europeni să consume mai puţin.

Inflaţia ar trebui să rămână moderată: în jur de 2% în acest an şi 1¾ % în 2012 (în UE) şi în jur de 1¾ % în perioada 2011-2012 (în zona euro).

În contextul redresării activităţii economice şi datorită măsurilor luate de guvernele statelor membre pentru a reduce deficitele publice, aproape jumătate dintre ţările UE vor înregistra în 2010 deficite mai scăzute decât în 2009. Pentru 2011, se estimează că deficitul public va scădea în 24 de ţări.

Însă, trebuie să menţionăm că aceste cifre generale nu reflectă şi discrepanţele care există între statele membre ale UE, unele depăşind mai uşor decât celelalte perioada de recesiune. Această situaţie se datorează faptului că economiile naţionale au fost expuse în mod diferit la efectele recesiunii (ex. scăderea inegală a pieţei imobiliare, nevoi diferite de restructurare a sectoarelor economice) şi ilustrează reechilibrarea continuă la nivelul UE şi al zonei euro.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile