Navigacijska pot

Krizni ukrepi v bančnem sektorju - 20/10/2010

Napis "BANKA" nad vrati stavbe © istock/ilbusca

Nov okvir EU za ukrepanje ob morebitni krizi v finančnem sektorju, ki naj bi preprečil, da bi stvari ušle iz vajeti.

Evropska komisija je po nedavni svetovni finančni krizi sprejela ukrepe za preprečitev podobne situacije. Njeni ukrepi med drugim zadevajo reformo bančnega sektorja, ki bi moral tudi v kriznem času ostati stabilen in delovati brez pomoči države.

Kriza je jasno pokazala, da se težave, ki prizadenejo eno banko, lahko razširijo na celotni finančni sektor in prek državnih meja. Številne vlade držav EU so za reševanje nekaterih večjih bank zapravile ogromno davkoplačevalskega denarja.

Takrat se je zdelo, da so te banke tako pomembne, da bi njihov stečaj sprožil še večje težave in milijonom državljanom povzročil finančno škodo. Pomoč, ki so jo države med krizo namenile bankam, je znašala 13 % BDP Evropske unije.

Komisija zato predlaga, da bi evropski nadzorni organi in vlade vzpostavili sistem usklajenega nadzora, s katerim bi lažje odkrili banke v težavah in jim zagotovili potrebno pomoč. Nobena banka ne sme biti "prevelika, da bi lahko propadla" ali preveč povezana, da bi lahko propadla.

Banke, ki poslujejo v različnih državah EU, bi strožje nadzorovali. Novi evropski bančni nadzorni organ bi ob izbruhu krize pomagal nacionalnim regulativnin organom.

Banke bodo morale plačevati v posebni nacionalni sklad in tako financirati ukrepe za reševanje bank. Med ukrepi so še:

  • zahteva, da finančne institucije in vlade pripravijo načrt za reševanje resnih finančnih težav ali pretresov;
  • pooblastilo nadzornikom, da zahtevajo menjavo uprave, izvajanje sanacijskega načrta ali opustitev dejavnosti, ki predstavljajo preveliko tveganje;
  • pooblastilo, da druga banka ali podjetje prevzame banko v stečaju oziroma da se izvede delni ali popolni prenos dejavnosti na začasno nadomestno banko. Ta ukrep bi banki omogočil, da še naprej opravlja svoje glavne dejavnosti in obenem skrbi za nemoten potek stečajnega postopka.

Ti predlogi so del svežnja predpisov, ki naj bi bil sprejet do pomladi leta 2011 in ki bo zagotovil okvir za ukrepanje ob morebitni krizi v bančnem in naložbenem sektorju.

Krizni ukrepi v bančnem sektorju DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave