Kruimelpad

Crisismanagement in de banksector - 20/10/2010

Ingang van een bankgebouw © istock/ilbusca

Nieuw EU-kader voor crisismanagement in financiële sector, om problemen aan te pakken voor ze uit de hand lopen.

De EU wil ervoor zorgen dat een financiële crisis zoals we die onlangs hebben meegemaakt, niet meer kan voorkomen. Daarvoor moet de banksector worden hervormd, zodat hij tijdens moeilijke situaties stabiel blijft en de overheid geen banken meer hoeft te redden.

Het is tijdens de jongste crisis duidelijk geworden dat een probleem bij één bank de hele financiële sector in meerdere landen kan besmetten. EU-landen hebben dikwijls grote banken moeten redden op kosten van de belastingbetaler.

Op dat ogenblik ging men ervan uit dat die banken zo groot waren dat een faillissement tot nog veel ergere problemen zou leiden en miljoenen klanten financiële schade zou berokkenen. De staatssteun aan de banken tijdens de crisis bedroeg zo'n 13% van het Europees bruto binnenlands product.

De Europese Commissie wil het toezicht op de banken beter coördineren. Zo zou tijdig kunnen worden opgetreden als een bank in moeilijkheden komt. Geen enkele bank mag te groot zijn of te sterk verweven met andere instellingen om failliet te kunnen gaan.

Er zou extra toezicht worden gehouden op banken die in meer dan één EU-land actief zijn. De nieuwe Europese Bankautoriteit zou de nationale regelgevers in crisissituaties bijstaan.

De banken moeten bijdragen storten aan een nationaal fonds voor het aanpakken van bankfaillissementen. Bovendien moeten:

  • zowel financiële instellingen als regeringen plannen hebben voor het aanpakken van zware financiële problemen of faillissementen
  • regelgevers banken in moeilijkheden kunnen dwingen om topmanagers te vervangen, een herstelplan uit te voeren of te riskante operaties af te bouwen
  • autoriteiten kunnen beslissen dat banken of ondernemingen in moeilijkheden worden overgenomen of dat hun activiteiten of een deel ervan bij een tijdelijk "overbruggingsbank" worden ondergebracht. Zo kunnen de essentiële diensten van een bank worden voortgezet terwijl het faillissement wordt afgewikkeld.

Dit alles is een onderdeel van een voor lente 2011 gepland pakket wetgevingsvoorstellen.

Meer over crisismanagement in de banksector DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links