Navigációs útvonal

Válságkezelés a bankszektorban - 20/10/2010

Épületrészlet "bank" szóval a bejárat fölött © istock/ilbusca

Az EU új keretszabályt dolgozozott ki a pénzügyi szektorban felmerülő problémák kezelésére, mielőtt azok kicsúsznának az ellenőrzés alól.

A globális pénzügyi válság nyomán az EU olyan intézkedéseket kíván foganatosítani, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló esetek. A reformfolyamat a bankszektort is érinti, hiszen válság esetén a bankoknak stabilaknak kell maradniuk és nem támaszkodhatnak tőkeinjekciókra.

A válság során egyértelművé vált, hogy egyetlen bank csődje az egész pénzügyi ágazatot megfertőzheti - a probléma pedig más országokba is továbbgyűrűzhet. Az uniós tagállamok kormányai több esetben is kénytelenek voltak az adófizetők pénzét néhány nagyobb bank megsegítésére költeni.

Méretükből kifolyólag az ilyen bankok csődje még nagyobb problémákhoz vezetett volna, fogyasztók millióinak okozva így pénzügyi károkat. A legutóbbi válság folyamán a bankoknak nyújtott állami támogatás elérte az EU bruttó hazai termékének 13%-át.

A reformok részeként a Bizottság egy ún. felügyeleti koordinációs rendszer kiépítését javasolja. A rendszer részeként az uniós szabályozó hatóságok és kormányok feltárnák, mely bankok küszködnek problémákkal, illetve lépéseket tennének a problémák kezelésének irányába. Egyetlen bankot sem lehetne csak azért megmenteni, mert túl nagy, vagy pedig mert egy összekapcsolt rendszer szerves része.

A több uniós országban működő bankokat az EU szigurúbb ellenőrzés alá fogja vonni. Válsághelyzetekben az új Európai Bankfelügyeleti Hatóság fogja segíteni a tagállami szabályozó hatóságok tevékenységét.

A bankoknak kötelező lesz bizonyos összeget fizetni egy tagállami alapba, amely a bankcsőd kezelésének költségeit fedezi. A reform további elemei:

  • A pénzügyi intézeteknek és a kormányoknak egyaránt terveket kell kidolgozniuk komoly pénzügyi nehézségek vagy csőd kezelésére.
  • A szabályozó hatóságoknak jogukban áll majd a problémás bankok vezetőit lecserélni, gazdaságélénkítő tervet végrehajtani vagy a túl nagy kockázatot jelentő műveleteket csökkenteni.
  • A hatóságoknak jogukban áll a csőd szélén álló bank vagy vállalat átvételéről határozni, vagy üzleti tevékenységeinek egészét vagy egy részét ideiglenes "hídbankba" helyezni. Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy az adott bank alapvető szolgáltatásai a csődeljárás során továbbra is igénybe vehetők legyenek.

A javaslatok egy 2011 tavaszára tervezett jogalkotási csomag részét fogják képezni. A csomag a banki és a befektetési ágazat jövőbeli válságának kezelésére összpntosít.

Válságkezelés a bankszektorban - további információk DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek