Navigacijska pot

Obdavčitev finančnega sektorja - 07/10/2010

Roka s kemičnim svinčnikom kaže na borzne podatke na zaslonu © iStock/archives

Z obdavčitvijo finančnega sektorja na svetovni ravni in ravni EU bi dobili sredstva za financiranje mednarodno pomembnih ukrepov, denimo razvojne pomoči ali boja proti podnebnim spremembam, in za blažitev posledic svetovne gospodarske krize.

Evropska komisija predlaga dva davka. S prvim bi na ravni EU obdavčili dejavnosti finančnega sektorja EU, drugi bi bil svetovni davek na finančne transakcije.

Glede na to, da so krizo zakrivile predvsem banke in druge finančne ustanove in da so jim vlade v zadnjih dveh letih nato pomagale z izdatnimi finančnimi injekcijami, bi s plačilom predlaganega davka pravzaprav pošteno poravnale svoj del stroškov za oživitev gospodarstva.

Dejstvo je tudi, da je finančni sektor v primerjavi z drugimi gospodarskimi dejavnostmi slabo obdavčen. Tako so denimo številne banke oproščene plačila DDV oziroma uživajo druge ugodnosti. Prihodki iz obdavčitve bank in drugih finančnih ustanov bi zato bili njihov prispevek v državni proračun.

Nove davčne prilive bi dobili tudi z mednarodnim davkom na finančno trgovanje. S temi sredstvi bi potem financirali ukrepe v svetovnem merilu, denimo razvojno pomoč ali boj proti podnebnim spremembam.

Evropska komisija bo pripravila oceno učinka, ki bi ga takšen davek imel na gospodarstvo.

O obeh predlogih bodo najprej razpravljale države EU, skupno stališče EU pa bodo nato predstavili na novembrskem zasedanju 20 najbogatejših držav (skupine G20).

Več o davkih v EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave