Cale de navigare

Impozitarea sectorului financiar - 07/10/2010

Mână indicând cu pixul un grafic pe un ecran LCD © iStock/archives

Aplicarea unor taxe la nivel european şi mondial în sectorul financiar ar contribui la soluţionarea altor probleme globale (cooperarea pentru dezvoltare, combaterea schimbărilor climatice) şi ar ajuta la relansarea economiei.

Propunerea vizează două tipuri de taxe: prima ar fi o taxă la nivelul activităţilor financiare, aplicabilă întregului sector financiar european, cea de-a doua, o taxă asupra tranzacţiilor financiare internaţionale.

Dat fiind faptul că băncile şi alte companii furnizoare de servicii financiare au jucat un rol major în declanşarea crizei şi că au beneficiat de un sprijin considerabil din partea guvernelor statelor membre în ultimii doi ani, taxa ar fi o modalitate prin care sectorul financiar ar contribui la costul relansării economice.

Pe de altă parte, comparativ cu celelalte segmente ale economiei, sectorul financiar este mai slab impozitat. De exemplu, multe bănci sunt scutite de la plata TVA-ului şi beneficiază de diverse avantaje preferenţiale. Veniturile provenind din colectarea acestei taxe ar permite vărsarea unei contribuţii corecte la bugetul de stat.

În acelaşi timp, introducerea unei taxe internaţionale asupra tranzacţiilor financiare ar fi o altă metodă de a genera noi venituri. Acestea ar putea fi utilizate pentru finanţarea politicilor globale, cum ar fi ajutorul pentru dezvoltare sau pentru combaterea schimbărilor climatice.

De asemenea, Comisia Europeană va evalua impactul pe care o astfel de taxă l-ar avea asupra economiei.

Guvernele statelor membre vor analiza ambele opţiuni înainte de a prezenta poziţia comună a UE la summitul G20 din luna noiembrie, care va reuni cele mai puernice 20 de economii ale lumii.

Mai multe despre sistemul fiscal al UE DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile