Kruimelpad

Belasting op financiële transacties - 07/10/2010

Een hand die met een pen naar beurscijfers op een computerscherm wijst. © iStock/archives

Wereldwijde en EU-belastingen op financiële transacties zouden helpen om de aanpak van internationale problemen zoals klimaatverandering en de gevolgen van de financiële crisis te financieren.

Het voorstel omvat twee verschillende belastingen. De eerste (op EU-niveau) zou een belasting op de financiële sector in de EU zijn, de tweede een wereldwijde belasting op financiële transacties.

De banken en financiële dienstverleners hebben de financiële crisis voor een groot deel veroorzaakt en hebben de afgelopen twee jaar veel overheidssteun gekregen. Een belasting zou een manier zijn om hen een redelijk deel van de gemaakte kosten te laten betalen.

Vergeleken met andere sectoren betaalt de financiële sector immers weinig belasting. Zo hoeven veel banken geen btw te betalen en genieten ze allerlei andere voordelen. Door de belasting zouden de banken een eerlijke bijdrage leveren aan de schatkist.

Anderzijds zou een internationale belasting op de effectenhandel een manier zijn om nieuwe inkomsten te genereren. Deze zouden gebruikt kunnen worden om wereldwijd beleid zoals ontwikkelingshulp en de strijd tegen klimaatverandering te financieren.

De Commissie gaat onderzoeken wat de gevolgen van een dergelijke belasting voor de economie zouden zijn.

De regeringen van de EU-landen bestuderen momenteel beide opties zodat zij op de volgende G20-top (bijeenkomst van de 20 rijkste landen ter wereld) in november een gemeenschappelijk standpunt kunnen innemen.

Meer over belastingen in de EU DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links