Navigációs útvonal

A pénzügyi ágazat megadóztatása - 07/10/2010

Árfolyam alakulásának nyomon követése LCD kijelzőn © iStock/archives

A tervek szerint az új globális és uniós adók pénzt biztosítanak majd többek között az éghajlatváltozás megfékezéséhez és a fejlesztés ösztönzéséhez is, és a gazdasági válság következményeit is segítenek felszámolni.

Az Európai Bizottság két új adó bevezetését szorgalmazza. Az egyik az EU pénzügyi ágazata által végzett pénzügyi tevékenységek megadóztatását célozza, bevezetésére a tervek szerint uniós szinten kerül majd sor. A másik esetében olyan globális adóról van szó, melyet - a javaslat elfogadása esetén - a pénzügyi tranzakciókra vetnek majd ki világszerte.

A közelmúltbeli nemzetközi gazdasági válságért sokban a bankok és a pénzügyi szolgáltató cégek tehetők felelőssé. Megadóztatásuk lehetővé tenné, hogy kellő mértékben kivegyék a részüket a gazdasági helyreállítás költségeiből, különösen, mivel az elmúlt két évben számottevő kormányzati támogatásban részesültek.

Az adók bevezetése mellett szól az is, hogy a pénzügyi szektor adóterhei elmaradnak más gazdasági ágazatok adóterheitől. Így például számos bank mentességet élvez a hozzáadottérték-adó befizetése alól, és egyéb kedvezményes juttatásokban is részesül. A tervezett adókból befolyó jövedelem biztosítaná, hogy a pénzügyi ágazat megfelelő mértékben hozzájáruljon az államháztartási bevételekhez.

Ha bevezetik, a pénzügyi tranzakciókra kivetendő nemzetközi adó is költségvetési bevételt eredményez majd, az így befolyó pénzösszegeket pedig fel lehet használni az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a fejlesztési segélyezés és más, globális jelentőségű jobbító kezdeményezések céljára.

Az Európai Bizottság vizsgálni fogja, milyen hatást gyakorol majd az új adónem bevezetése a gazdaságra.

A következőkben az EU tagállamainak kormányai mindkét javaslatot áttekintik, és közös álláspontot alakítanak ki a kérdésben. Ezt terjesztik majd elő a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20-as csoport csúcstalálkozóján, melyre idén novemberben kerül sor.

További információk az Európai Unión belüli adózásról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek