Navigációs útvonal

Szigorúbb szabályok az államadósság mérséklésére - 29/09/2010

5 eurós bankjegyek kötegei @ EU

A pénzügyi válság tanulságait levonva a Bizottság jogalkotási javaslatcsomagot terjesztett elő, hogy megerősítse a gazdasági és fiskális politika uniós szintű összehangolására szolgáló eszközöket, és bővítse azok hatáskörét.

A javaslatokkal a Bizottság azt szeretné elérni, hogy a stabilitási és növekedési paktum megerősödjön - mindenekelőtt azáltal, hogy az államadósság és a fiskális politikák fenntarthatósága nagyobb figyelmet kap -, a felügyelet kiterjedjen a makrogazdasági egyensúlytalanságokra is, és a végrehajtást szankciók és ösztönzők tegyék hatékonyabbá.

A javaslatok életbelépése nem igényli az EU-Szerződés módosítását, de elfogadásukhoz még szükség van a Tanács és az Európai Parlament jóváhagyására.

Az államadósság mértékének ellenőrzése

Ha a javaslatcsomag megvalósul, adósságcsökkentési mutató bevezetésére kerül sor, melynek révén jobban biztosítható, hogy az országok betartsák a gazdasági és stabilitási paktumban szereplő követelményt, miszerint az államadósság nem lehet több, mint a GDP-jük 60%-a. A GDP-jük 60%-át meghaladó adósságot felhalmozó tagállamokat az adósság minőségét és az ország kilátásait befolyásoló különböző tényezők elemzése után az EU "túlzottdeficit-eljárásnak" vetheti majd alá.

A tagállami költségvetési keretek erősítése

A Bizottság egyik javaslata a tagállami költségvetési keretek megerősítésére irányul, és azt célozza, hogy a tagállamok költségvetésük kezelését igazítsák az új irányítási szabályokhoz. A javasolt reformok keretében a tagállamoknak a jövőben várhatóan következetes elszámolást kell biztosítaniuk, a tagállami költségvetési szabályokat hozzá kell igazítaniuk az EU-Szerződés követelményeihez, át kell térniük a többéves költségvetés-tervezésre, valamint gondoskodniuk kell arról, hogy a költségvetési keretrendszer a teljes államháztartásra kiterjedjen.

A makrogazdasági egyensúlytalanságok megelőzése és korrekciója

Szintén a válság nyomán levonható tanulságok közé tartozik, hogy a fiskális politikát nem lehet a körülményektől elszigetelten kezelni. A makrogazdasági felügyeletet tökéletesíteni és bővíteni kell, hogy ne alakulhasson ki nagy egyensúlyhiány, valamint nagy és tartós különbség a versenyképességben. A Bizottság ezért rendszeres értékeléseket és riasztási mechanizmust kíván bevezetni. A Bizottság, ha riasztás érkezik majd hozzá, országspecifikus vizsgálatot indít, és ajánlást nyújt be a Tanácsnak arról, hogyan lehet az egyensúlyhiányt kezelni. Az uniós intézmény egyúttal az országot is figyelmeztetheti majd a problémára. A különösen súlyos esetekben a Bizottság javasolhatja majd, hogy a "túlzott egyensúlyhiánnyal rendelkező" tagállam kerüljön szigorúbb felügyeleti, illetve korrekciós eljárás alá.

Komolyabb intézkedések a szabályok érvényre juttatása érdekében

A javaslatcsomag jelentős részét a szabályok érvényre juttatását célzó intézkedések teszik ki. Ezek egyike a többlépcsős szankcionálási rendszer bevezetése a szabályokat be nem tartó tagállamok fenyítésére. A javaslat elfogadása esetén a szabálysértő tagállamokat az EU nem kamatozó letét elhelyezésére kötelezi majd, és ha a tagállamok nem változtatnak magatartásukon, a letét bírsággá alakul át.

Bővebben az EU gazdasági kormányzásáról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek