Navigacijska pot

Trgovanje s finančnimi proizvodi - novi predpisi - 16/09/2010

Reformni ukrepi EU so odgovor na svetovno finančno krizo © AP

S predlaganimi spremembami želi EU vnesti več varnosti in preglednosti v prodajo vrednostnih papirjev na kratko in trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti na neorganiziranem trgu.

Predlagane spremembe so del ukrepov, s katerimi si Evropska komisija po svetovni gospodarski krizi prizadeva vzpostaviti bolj usklajen in vzdržen evropski finančni sistem.

Kot je dejal evropski komisar za notranji trg Michel Barnier, bodo včeraj napovedane spremembe zmanjšale finančna tveganja in uskladile preventivne ukrepe med državami EU.

Po predlaganem predpisu bodo morali vlagatelji zunajborzno trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti DeutschEnglishfrançais poravnati preko centralnih pogodbenih strank. Transakcije bodo morali sporočiti v centralne registre, ki bodo pod nadzorom novega evropskega nadzornega organa za trg vrednostnih papirjev.

Druga predlagana sprememba določa, da bo treba pri transakcijah vse prodaje vrednostnih papirjev na kratko tako tudi označiti. Vlagatelji, ki držijo določeno količino vrednostnih papirjev na kratko, bodo morali svoje pozicije razkriti regulativnim organom in borzi. Predlagani predpisi urejajo tudi nivo kratkih pozicij državnega dolga, pridobljenih z instrumenti zaščite pred kreditnim tveganjem.

Predloge Komisije morajo zdaj obravnavati še v Evropskem parlamentu in Svetu za ekonomske in finančne zadeve.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave