Navigációs útvonal

Új szabályokkal a pénzügyi piacok biztonságáért - 16/09/2010

Az Unió reformokkal válaszol a világszintű gazdasági válságra © AP

A tervezett uniós jogszabálymódosítás nyomán biztonságosabbá és átláthatóbbá válhat a rövidre eladás és a tőzsdén kívüli származtatott ügyletek kereskedelme.

A reform azoknak az intézkedéseknek a sorába illeszkedik, amelyeket a Bizottság a pénzügyi válságra válaszul az összehangoltabb és szilárdabb európai pénzügyi rendszer megvalósítására hozott.

A tegnap bejelentett javaslatok arra irányulnak, hogy csökkentsük a kockázatokat, és a megelőző intézkedéseket összehangoljuk a tagállamok között, nyilatkozta Michel Barnier, a belső piacért felelős biztos.

Ha elfogadják, az egyik új rendelet arra kötelezi majd a befektetőket, hogy központi szerződő felek bevonásával számolják el a tőzsdén kívüli származtatott ügyleteket DeutschEnglishfrançais. A tőzsdén kívüli származtatott eszközök kereskedelmét pedig központi adattáraknak kell majd bejelenteni. Az adattárak felügyeletét az új Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság fogja ellátni.

A második rendelettervezet értelmében a értékpapírok rövidre eladása esetében a tőzsdei ügyletkor ezt jelölni kell. Azok a befektetők pedig, akik bizonyos határértéket elérő rövid értékpapírral rendelkeznek, a javaslat értelmében kötelesek lesznek pozícióikat a szabályozó hatóságok és a piac elé tárni. A javaslat kitér az államkötvényekkel kapcsolatos - hitel-nemteljesítési csereügyletek révén szerzett - rövid pozíciók szabályozására is.

A javaslatokat a következőkben az Európai Parlament, valamint a Gazdasági és Pénzügyi Tanács fogja áttekinteni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek