Navigacijska pot

Finančna reforma: kako daleč smo? - 10/09/2010

Pričakovani dobiček agencije Standard and Poor na borzi v New Yorku © Reporters

Prihodnji meseci bodo odločilni za program finančne reforme

EU bo jeseni nadaljevala s prenovo evropske finančne zakonodaje. Čeprav je bilo sprejetih že veliko ukrepov, denimo za boljši nadzor bonitetnih agencij in omejitev nagrad za bančnike in investicijske družbe, delo že zdaleč ni končano.

Številni predpisi še čakajo na končno potrditev, drugi predlogi reforme so še v pripravi. Evropska komisija namerava večino predlogov predložiti do konca leta ter države EU in Evropski parlament poziva, da jih sprejmejo do konca leta 2011.

Kmalu bo pripravljen nov zakonodajni predlog, ki bo izboljšal preglednost in varnost pri trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti. To so finančni proizvodi, katerih vrednost temelji na ceni določenih osnovnih sredstev.

V pripravi je tudi predlog za ureditev prodaje "na kratko" finančnih instrumentov, vključno z zamenjavami neplačil na državni dolg. Prodaja "na kratko" je sicer utečen in zakonit trgovalni postopek, vendar se zdi, da je prispeval k poglobitvi dolžniške krize.

V zvezi z že predlaganimi ukrepi so vlade držav EU in Evropski parlament zelo blizu dogovora o novem evropskem sistemu finančnega nadzora DeutschEnglishfrançais . Nova ureditev zahteva ustanovitev odbora za nadzor tveganja v celotnem finančnem sistemu EU in še treh evropskih nadzornih organov, ki bodo usklajevali in bedeli nad nacionalnim sistemom nadzora bank, zavarovalnic in finančnih ustanov.

V postopku usklajevanja je še en predpis, ki namerava urediti trgovanje s hedge skladi DeutschEnglishfrançais in drugimi alternativnimi naložbenimi skladi, v katere vlagajo posamezniki in institucije.

V skladu s prizadevanji na svetovni ravni EU spreminja kapitalske zahteve DeutschEnglishfrançais za banke in investicijske družbe. Zagotoviti namreč hoče, da bi vse finančne institucije imele dovolj kapitalskih rezerv. Obstoječe predpise so zaradi finančne krize že dvakrat spremenili, vendar jih bo treba še dopolniti.

EU namerava preučiti tudi pravila o bonitetnih agencijah DeutschEnglishfrançais . Pravila o registraciji in nadzoru bonitetnih agencij so sprejeli po krizi leta 2008.

Ob začetku krize je EU povišala jamstva za bančne vloge DeutschEnglishfrançais , da bi okrepila zaupanje potrošnikov in preprečila morebitno panično dvigovanje denarja iz bank. Julija je Komisija predlagala temeljito spremembo zakonodaje, da bi pospešila izplačila in zagotovila, da imajo države EU dovolj sredstev za pokritje jamstev.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave