Cale de navigare

Reforma financiară: unde ne aflăm? - 10/09/2010

Tabela electronică a bursei de valori de la New York © Reporters

În lunile următoare, programul de reformă financiară va avea de trecut un test major

În această toamnă, UE îşi va continua activitatea de revizuire a sistemului european de reglementare financiară. Deşi au fost adoptate multe măsuri importante, de exemplu în ceea ce priveşte supravegherea agenţiilor de rating şi stabilirea de limite pentru primele acordate de bănci şi firmele de investiţii, mai sunt încă multe de făcut în 2010.

Câteva acte legislative cheie aşteaptă aprobarea finală, în timp ce alte elemente ale reformei sunt încă în curs de elaborare. Până la sfârşitul acestui an, Comisia intenţionează să prezinte majoritatea propunerilor rămase şi invită statele membre şi Parlamentul European să adopte textele necesare până la sfârşitul anului 2011.

În scurt timp, va fi prezentată o altă propunere legislativă având ca obiectiv garantarea unei mai mari transparenţe şi siguranţe în ceea ce priveşte tranzacţionarea instrumentelor derivate, produse financiare a căror valoare depinde de valoarea unui activ de bază.

O altă propunere în aşteptare vizează reglementarea vânzării în lipsă a instrumentelor financiare, inclusiv a swap-urilor pe riscul de credit asociat datoriei publice. Ca practică comercială, vânzarea în lipsă poate fi utilă şi legitimă, însă s-a sugerat că aceasta ar putea fi la originea agravării crizei datoriilor.

În ceea ce priveşte măsurile deja propuse, guvernele UE şi Parlamentul European sunt foarte aproape de a finaliza acordul referitor la noul sistem european de supraveghere financiară DeutschEnglishfrançais . Acesta presupune înfiinţarea unei comisii care să monitorizeze riscurile asociate sistemului financiar al UE în ansamblul său şi crearea a trei noi autorităţi care să coordoneze măsurile de supraveghere, la nivel naţional, a pieţelor bancare, financiare şi de asigurări.

Un alt act legislativ important aflat pe masa negocierilor vizează reglementarea fondurilor speculative DeutschEnglishfrançais şi a altor fonduri de investiţii utilizate de investitorii profesionişti şi instituţionali.

În continuare, în concordanţă cu măsurile care se întreprind la nivel internaţional, UE se află în curs de reexaminare a cerinţelor de capital DeutschEnglishfrançais aplicabile băncilor şi firmelor de investiţii, pentru a garanta că toate instituţiile financiare dispun de un nivel corespunzător de rezerve de capital. Legislaţia actuală a fost deja modificată de două ori în contextul crizei financiare, însă mai sunt necesare şi alte modificări.

UE intenţionează, de asemenea, să revizuiască normele cu privire la agenţiile de rating DeutschEnglishfrançais . Normele referitoare la înregistrarea şi supravegherea acestor agenţii au fost introduse în urma crizei survenite în 2008.

În faza de început a crizei, UE a mărit plafonul de garantare a depozitelor bancare DeutschEnglishfrançais pentru a le câştiga încrederea clienţilor şi pentru a preveni retragerile masive. În luna iulie, Comisia a propus o revizuire temeinică a acestui segment de legislaţie, pentru a accelera plăţile şi pentru a se asigura că statele membre dispun de fonduri suficiente pentru a acoperi garanţiile.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile