Navigointipolku

EU jatkaa rahoitusalan uudistusta - 10/09/2010

Standard & Poor's -luottoluokituslaitoksen tulosnäkymiä New Yorkin pörssissä © Reporters

Euroopan unionin rahoitusalan uudistusohjelman tehokkuutta testataan jo lähikuukausina.

EU jatkaa syksyn aikana toimia Euroopan rahoitusalan sääntely- ja valvontajärjestelmän uudistamiseksi. Vaikka yhteisymmärrykseen on päästy jo useista keskeisistä toimista, kuten luottoluokituslaitosten valvonnan tehostaminen sekä pankkien ja sijoituspalveluyritysten maksamien palkkioiden rajoittaminen, tälle syksylle on vielä paljon tehtävää.

Suuri osa keskeisestä lainsäädännöstä on vielä hyväksyttävä. Samoin on sovittava useiden uudistusten täsmällisestä sisällöstä. Komissio aikoo esittää valtaosan jäljellä olevista lainsäädäntöehdotuksista tämän vuoden loppuun mennessä. Se toivoo, että EU-maat ja Euroopan parlamentti hyväksyvät uudistusehdotukset vuoden 2011 aikana.

Komissio esittää piakkoin ehdotuksen, jolla pyritään lisäämään johdannaisilla käytävän kaupan avoimuutta ja lieventämään niihin liittyviä riskejä. Johdannaiset ovat rahoitustuotteita, joiden arvo johdetaan jonkin toisen rahoitusvälineen eli kohde-etuuden tulevasta arvosta.

Komissio on laatimassa myös ehdotusta, jolla säännellään rahoitusvälineiden lyhyeksi myyntiä. Tämä ehdotus kattaa myös julkisen talouden velkaan liittyvät luottoriskinvaihtosopimukset. Lyhyeksi myynti voi olla markkinoiden ja kaupankäynnin kannalta hyödyllistä, mutta eräiden arvioiden mukaan se on saattanut myös syventää velkakriisiä.

Nyt jo käsiteltävinä olevien ehdotusten suhteen EU-maiden hallitukset ja Euroopan parlamentti ovat hyvin lähellä yhteisymmärrystä EU:n uudesta rahoitusalan valvontajärjestelmästä DeutschEnglishfrançais . Rahoitusjärjestelmää uhkaavien riskien seuraamiseksi aiotaan perustaa uusi EU:n laajuinen elin, Euroopan järjestelmäriskikomitea. Lisäksi ehdotetaan kolmea uutta eurooppalaista valvontaviranomaista, jotka vastaavat pankki-, vakuutus- ja arvopaperimarkkinoiden valvonnasta ja kansallisten valvontatoimien koordinoinnista.

Neuvoteltavana on myös ehdotus, jolla tiukennettaisiin hedgerahastoja DeutschEnglishfrançais ja muita ammattimaisten ja yhteisösijoittajien käyttämiä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskevia sääntöjä.

Pidemmällä aikavälillä EU aikoo tarkistaa myös pankkien ja sijoituspalveluyritysten pääomavaatimuksia DeutschEnglishfrançais . Tavoitteena on varmistaa, että rahoituslaitoksilla on kriisien varalta riittävät pääomapuskurit. Nykyistä lainsäädäntöä on muutettu jo kahteen otteeseen rahoituskriisin vuoksi, mutta lisämuutokset ovat vielä tarpeen.

EU aikoo tarkistaa myös luottoluokituslaitoksia DeutschEnglishfrançais koskevia sääntöjä. Niiden rekisteröintiä ja valvontaa koskevat uudet säännöt otettiin käyttöön syksyllä 2008 alkaneen rahoituskriisin seurauksena.

Rahoituskriisin ensi vaiheessa EU nosti talletussuojaa DeutschEnglishfrançais , millä pyrittiin palauttamaan kuluttajien luottamus ja estämään talletuspako. Heinäkuussa komissio ehdotti talletussuojalainsäädännön perusteellista uudistamista. Se haluaa mm. nopeuttaa korvausten maksamista ja varmistaa, että EU-maat varaavat riittävästi rahoitusta talletussuojan takaamiseen.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä