Navigacijska pot

Estonija bo uvedla evro 1. januarja - 15/07/2010

Jyrki Katainen, Jürgen Ligi, Olli Rehn, Didider Reynders, Siim Kallas, Franc Križanic © EU

Finančni ministri so odobrili uvedbo evra v tej baltski državi, potem ko so s tem soglašali Evropski parlament, Evropska centralna banka in druge evropske institucije.

Potrditev vseh pristojnih organov je končni korak procesa, ki se je začel maja s poročilom Evropske komisije, da Estonija izpolnjuje vsa merila za uvedbo skupne evropske valute.

Estonija se pripravlja, da bo 1. januarja prešla s krone na evro in tako postala 17. država evrskega območja.

V območje bo vstopila z dobro delujočim gospodarstvom in dobrim javnofinančnim stanjem. Lansko leto je bil njen proračunski primanjkljaj 1,7 % BDP, torej precej pod zgornjo mejo 3 %. Tudi javni dolg je bil nizek - samo 7,2 % BDP.

Gospodarstvo Estonije je zelo prilagodljivo in čeprav ni imuno na krizo, je v skoraj dveh desetletjih pokazalo, da lahko dobro deluje in se prilagaja novim razmeram pod fiksnim menjalnim tečajem.

Vendar pa uvedba evra še ni konec poti. Kot država evrskega območja bo Estonija morala nadaljevati s politiko, ki podpira gospodarsko rast in omejuje preveliko domače povpraševanje.

V naslednjih mesecih bosta Komisija in Evropska centralna banka tesno sodelovali z Estonijo, da bo prevzem evra potekal čim bolj gladko. Del priprav je tudi informacijska kampanja, ki bo Estonce seznanila z novo valuto.

Evro so prvič uvedli leta 1999 kot virtualno valuto za negotovinska plačila in uporabo v računovodstvu. Evrski kovanci in bankovci so bili uvedeni tri leta pozneje.

S pridružitvijo 1,2 milijona Estoncev se bo prebivalstvo evrskega območja povečalo na 330 milijonov. Pred Estonijo so se območju pridružili Slovaška leta 2009, Ciper in Malta leta 2008 in Slovenija leta 2007.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave