Cale de navigare

Estonia adoptă euro la 1 ianuarie 2011 - 15/07/2010

Jyrki Katainen, Jürgen Ligi, Olli Rehn, Didider Reynders, Siim Kallas, Franc Križanic ©UE

După Parlamentul European, Banca Centrală Europeană şi alte instituţii europene, şi miniştrii de finanţe din UE sunt de acord cu aderarea Estoniei la zona euro.

Decizia este etapa finală a procesului de aprobare iniţiat în luna mai, când Comisia Europeană a declarat că Estonia îndeplineşte toate criteriile pentru a adopta moneda unică europeană.

La 1 ianuarie 2011, Estonia va renunţa la moneda naţională (coroana estonă), devenind cel de-al şaptesprezecelea membru al zonei euro.

Starea finanţelor publice în Estonia este optimă: anul trecut a înregistrat un deficit de 1,7% din PIB, cu mult sub limita de 3% stabilită de UE şi o datorie publică de 7,2% din PIB.

Economia estonă este foarte flexibilă şi, cu toate că a fost afectată de criza economică, şi-a demonstrat capacitatea de a funcţiona şi de a se adapta menţinând o rată de schimb fixă timp de aproape două decenii.

Însă pentru Estonia drumul nu se opreşte aici. În calitate de membră a zonei euro, va trebui să continue politicile care stimulează creşterea şi împiedică creşterea excesivă a cererii interne.

În următoarele luni, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vor colabora cu Estonia pentru a asigura o tranziţie fără probleme. De asemenea, este prevăzută o campanie de informare menită să-i familiarizeze pe cetăţenii estoni cu noua lor monedă.

Euro a fost introdus în 1999 ca monedă scripturală, putând fi utilizată numai pentru a efectua plăţi care nu presupun numerar şi în scopuri contabile. Euro a fost pus în circulaţie sub formă de monede şi bancnote trei ani mai târziu.

Odată cu intrarea Estoniei în zona euro, a cărei populaţie se ridică la 1,2 milioane, numărul cetăţenilor europeni care utilizează moneda unică va fi de 330 de milioane. Cei mai noi membrii ai zonei euro sunt Slovacia (2009), Malta (2008) şi Slovenia (2007).

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile