Kruimelpad

Estland gaat vanaf 1 januari de euro gebruiken - 15/07/2010

Jyrki Katainen, Jürgen Ligi, Olli Rehn, Didider Reynders, Siim Kallas, Franc Križanic ©EU

De Baltische staat krijgt na de goedkeuring door het Europarlement, de Europese Centrale Bank en andere EU-instellingen nu ook definitief toestemming van de ministers van financiën.

Het besluit vormt de afronding van een goedkeuringsproces dat van start ging toen de Commissie in mei vaststelde dat Estland aan alle voorwaarden voor invoering van de gemeenschappelijk Europese munt voldeed.

Estland zal zijn kroon op 1 januari inwisselen voor de euro. Het is het 17e land dat toetreedt tot de eurozone.

Estland heeft gezonde overheidsfinanciën. Vorig jaar lag het begrotingstekort op 1,7% van het bbp, ver onder het Europese maximum van 3%. De staatsschuld was ook laag, slechts 7,2% van het bbp.

Hoewel zij niet ongevoelig is voor de crisis, is de Estse economie is zeer flexibel. Het land hanteert al bijna 20 jaar een vaste wisselkoers.

Maar invoering van de euro is geen eindstation. Als euroland moet Estland zich blijven inzetten voor economische groei en financiële stabiliteit.

In de komende maanden zullen de Commissie, de Europese Centrale Bank en Estland zich samen inzetten voor een soepele overstap. De voorbereidingen bestaan o.a. uit een informatiecampagne om de Esten te laten kennismaken met hun nieuwe munt.

De euro zag het levenslicht in 1999 als een virtuele munt voor betalingen zonder contact geld en voor boekhouddoeleinden. Drie jaar later werden de munten en bankbiljetten in omloop gebracht.

Met 1,2 miljoen inwoners brengt Estland het aantal eurogebruikers op 330 miljoen. Andere landen die recentelijk zijn toegetreden tot de eurozone zijn Slowakije (2009), Cyprus en Malta (2008) en Slovenië (2007).

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links