Navigointipolku

Viro ottaa euron käyttöön 1.1.2011 - 15/07/2010

Jyrki Katainen, Jürgen Ligi, Olli Rehn, Didider Reynders, Siim Kallas, Franc Križanic © EU

Viro sai EU:n valtiovarainministerien lopullisen hyväksynnän euron käyttöönotolle. Aiemmin euroalueeseen liittymisen olivat jo hyväksyneet Euroopan parlamentti, Euroopan keskuspankki ja muut EU:n toimielimet.

Valtiovarainministerien päätös huipentaa toukokuussa alkaneen hyväksymisprosessin. Euroopan komissio ilmoitti tuolloin Viron täyttäneen kaikki ehdot, jotka vaaditaan Euroopan yhteisen rahan käyttöönottoon.

Viron valuutta vaihtuu kruunusta euroon 1.1.2011, jolloin Virosta tulee seitsemästoista euroalueeseen liittynyt maa.

Viro liittyy euroalueeseen vahvasta asemasta, koska sen julkinen talous on hyvässä kunnossa. Viron budjettialijäämä oli viime vuonna 1,7 % bruttokansantuotteesta, mikä on selvästi alle EU:n määrittelemän kolmen prosentin rajan. Julkinen velka oli myös pieni, vain 7,2 % bruttokansantuotteesta.

Viron talous on erittäin sopeutuva, ja huolimatta talouskriisin vaikutuksesta se on todistanut kykynsä toimia ja mukautua säilyttäen samalla kiinteän valuuttakurssin melkein kahden vuosikymmenen ajan.

Euron käyttöönotto ei kuitenkaan merkitse ponnistelujen loppumista. Euroalueen maana Viron on jatkettava toimia, jotka edistävät kasvua ja hillitsevät kotimarkkinoiden kysynnän liiallisia paineita.

Euroopan komissio ja Euroopan keskuspankki työskentelevät tulevina kuukausina tiiviisti Viron kanssa taatakseen, että siirtyminen euroon tapahtuu sujuvasti. Valmisteluihin kuuluu tiedotuskampanja, jonka tarkoituksena on tutustuttaa virolaiset uuteen valuuttansa.

Euro otettiin käyttöön vuonna 1999 "virtuaalivaluuttana" ilman käteistä suoritetuissa maksuissa ja kirjanpidossa. Eurokolikot ja -setelit laskettiin liikkeeseen kolme vuotta myöhemmin.

1,2 miljoonaa virolaista nostavat euroa valuuttanaan käyttävien ihmisten määrän 330 miljoonaan. Euron ovat ottaneet käyttöönsä melko hiljattain myös neljä muuta maata: Slovakia vuonna 2009, Kypros ja Malta vuonna 2008 ja Slovenia vuonna 2007.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä