Sti

Estland klar til euroen 1. januar - 15/07/2010

Jyrki Katainen, Jürgen Ligi, Olli Rehn, Didider Reynders, Siim Kallas, Franc Križanic © EU

Estland får den endelige godkendelse af finansministrene efter at have fået grønt lys af Parlamentet, Centralbanken og de andre EU-institutioner.

Beslutningen er kulminationen på en proces, der begyndte i maj. Her fastslog Kommissionen, at Estland havde opfyldt alle betingelser for at kunne indføre den fælles valuta.

Estland er nu klar til at opgive krooni den 1. januar og blive det 17. land i euroområdet.

Landet står stærk med sunde offentlige finanser. Estlands budgetunderskud blev sidste år på 1,7 % af BNP, altså langt under EU's grænse på 3 %. Den offentlige gæld var også lav - nemlig 7,2 % af BNP.

Økonomien er yderst fleksibel, og selv om den ikke er immun over for krisen, har den vist evne til at klare og tilpasse sig med en fast valutakurs gennem næsten to årtier.

Indførelsen af euroen er imidlertid ikke det endelige mål. Som euroland skal Estland fortsætte en vækstorienteret politik og begrænse risikoen for uforholdsmæssig høj indenlandsk efterspørgsel.

I de kommende måneder vil Kommissionen og Den Europæiske Centralbank arbejde tæt sammen med Estland for at sikre en gnidningsløs overgang. I forberedelserne indgår en informationskampagne, der skal gøre esterne fortrolige med deres nye valuta.

Euroen kom til verden i 1999 som en virtuel valuta til kontantløse betalinger og regnskaber. Tre år senere kom de første eurosedler og -mønter på gaden.

Med sine 1,2 millioner indbyggere bringer Estland befolkningstallet i euroland op på 330 millioner. De senest tilkomne er Slovakiet i 2009, Cypern og Malta i 2008 og Slovenien i 2007.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links