Sökväg

Bättre skydd för banksparare - 12/07/2010

Eurosedlar i en rosa spargris © EU

Ett EU-förslag ska förbättra skyddet för banksparare och privata investerare. Liknande system ska också införas för försäkringar.

Som ett led i sitt arbete med att återskapa förtroendet för finanstjänsterna föreslog EU-kommissionen i dag nya regler som ska stärka skyddet för kunder i banker, investeringsbolag eller försäkringsbolag som går i konkurs.

Regelpaketet DeutschEnglishfrançais är det senaste i en rad lagförslag till följd av finanskrisen, och ska bidra till en öppnare och ansvarsfullare finansbransch.

Ett av förslagen handlar om EU-ländernas system för insättningsgaranti för bankkunder om deras bank går i konkurs.

År 2009 höjdes det lägsta garantibeloppet från 20 000 euro till 50 000 euro, och under 2010 ska det höjas ytterligare till 100 000 euro.

Den högre insättningsgarantin ska förhindra att folk rusar till banken och tar ut sina sparpengar för att flytta dem till länder med bättre villkor, vilket de gjorde 2008 under finanskrisens första panikartade veckor i Europa.

Bankspararna ska också få ut sina pengar mycket snabbare. För närvarande har bankerna tre månader på sig. Men kommissionen vill att utbetalningarna ska göras inom en vecka efter en konkurs, som i USA.

Ett annat förslag ska se till att systemen för insättningsgaranti har tillräckligt med pengar. Bankerna ska regelbundet betala in till systemen och banker som tar större risker ska betala in mer. Om det behövs kan systemen också få låna av varandra.

Reglerna ska inte bara gälla privatsparare utan även företag, som för närvarande inte omfattas av vissa nationella system. Man ska också kunna få ut insättningsgarantin i andra valutor.

Kommissionen vill också se liknande regeländringar när det gäller systemen för ersättning till investerare. De ska skydda mot bedrägerier, oegentligheter och systemfel - men inte mot själva investeringsrisken.

Den ersättning som investerare kan få ut ska höjas från lägst 20 000 euro till ett fast belopp på 50 000 euro. Skyddet mot bedrägerier som Madoffskandalen kommer att stärkas.

Ministerrådet och Europaparlamentet måste nu godkänna förslagen innan de kan börja gälla.

Man har också planer på att förbättra skyddet för försäkringar på liknande sätt. Vissa länder har redan system för försäkringsgarantier, men det finns inga gemensamma EU-regler. Ett offentligt samråd DeutschEnglishfrançais är på gång.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar